Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

CYBRID войната – новата реалност в Украйна

[post-views]
CYBRID войната – новата реалност в Украйна

Само бързо приемане на Киев в НАТО може да спре пожара на изток

CYBRID войната – новата реалност в Украйна
CYBRID войната – новата реалност в Украйна

Как новите технологии, а не само изкуственият интелект, Quantum и други платформи, които предоставят най-изчерпателни и рентабилни решения за управление на данни в ерата на AI, променят профила на хибридната война? Какво е новото разбиране за хибридни войни – едното е против хората – дезинформацията, а другото е класическото разбиране – срещу критичната инфраструктура, която е удар по функционирането на обществото? Дали новият профил на хибридните войни усложнява ситуацията за „лошите момчета“ от Русия, или ги подпомага, така че да откриват нови уязвимости и нови начини за атака? Там, където най-критичната инфраструктура са човешките мозъци.

Тези въпроси бяха в основата на дискусия за войната в Украйна по време на конференцията „CYBRID* Warfare – Ракетна наука или новата реалност“. В нея участваха доц. д-р Георги Шарков, изпълнителен директор на Европейския софтуерен институт – Централна Източна Европа, д-р Пол Ниелсен от Карнеги Мелън юнивърсити, проф. Вим Мийс от Кралската военна академия на Белгия , проф. Тодор Тагарев от Институт по информационни и комуникационни технологии, БАН, Габриел Райку, ректор на Военноморския университет в Констанца и директор на Морския център по киберсигурност, д-р Павлин Добрев, директор на „Бош Диджитъл“.

Участниците в дискусията очертаха рамката на изключително важни наблюдения върху войната в Украйна, кибервойната в различните й аспекти, хибридните атаки на руската армия, която се опитва да води информационнна, пропагандна и дезинформационна война, за да спечели умовете на своя страна.

„Киберпроблемите са свързани с очакванията за кибервойната. Имаше дори сценарии, че кибератаката може да доведе до задействането на член 5 от Договора за НАТО. Настоящата широкомащабна война на Русия срещу Украйна не доказа тези предположения, но в началото имаше мащабна атака срещу телекомуникационната инфраструктура на Украйна. Украинците обаче успяха много бързо да намерят добър заместител. Важното заключение е, че трябва да сте устойчиви и подготвени. Предполагам, че руснаците продължават да използват кибератаки, начини за ексфилтриране на данни за разузнавателни цели, да се прицелват в различни обекти. Поне няма публична информация, че са много успешни в това отношение. Украинците ги ползват за защита, но те също използват киберпространството за собствените си цели. Урокът е, че е важно да бъдете издръжливи и много активни, много добре подготвени, за да не страдате от кибератаки по време на война. Приложението на изкуствен интелект беше голяма изненада за много руснаци. Те имат огромна доминация по отношение на Военноморските сили в Черно море, но на практика не ги използват освен за изстрелване на ракетите „Калибър“, започна дискусията доц. д-р Георги Шарков.

 Украинците бяха много успешни в използването на други начини освен своите кораби, за да неутрализират руския флот, и успешно използваха морски дронове. Но руснаците успяват да противодействат. Атакувани от един, два или три дрона, те не успяват да противодействат на масирана атака с ракети. Въздушните дронове също виждат морските дронове. Но какво ще се случи, ако тези морски дронове започнат да комуникират помежду си и започнат да атакуват интелигентно? САЩ правят някои експерименти от няколко години с рояци дронове за разузнаване. Но все още няма видим напредък, който може да се види в областта на действителното използване на взаимодействащи помежду си дронове на бойното поле. И това  мисля, че ще представлява интерес в много близко бъдеще.

Изкуственият интелект е оръжие, което може да създава оръжия, заяви доц. д-р Георги Шарков

Когато мислим за хибридна война, отиваме отвъд киберфизическата към по-социотехническа и повече информационна война. Игра с умовете на хората и как те мислят за нещата.  В сегашните усилия между Русия и Украйна руснаците използват доста от това, за да се опитат да си играят с умовете на хората, да казват неща, които може би не са напълно верни, но има някои валидни и достатъчни, за да убедят някои хора, че имат право да правят определени неща и че по някакъв начин се защитават, като нападнат Украйна. Това се вижда и в други страни. Това е концепцията за кинетичната енергия – сега мястото, където започва войната, е на по-ниско ниво. Сега се започва с политически кампании и пропагандни кампании и дезинформация. И това всъщност подготвя бойното поле за други неща по-късно. И затова мисля, че когато говорим за хибридна война, всъщност трябва да говорим за всички диапазони на това.

„Трябва да обърнем внимание на когнитивното, а не толкова на информационния аспект. Много хора очакваха, че в Украйна ще се развие предимно кибервойна. Тя може би така започна, но се прехвърли към информационна. Не го видяхме и обществото не го вижда. Местните казват войната продължава, независимо че се опитахме да запазим критичната инфраструктура. Електронната война е класиката – това е и заглушаването, и много други неща, но всъщност е повече от това. От информационна война през психологическите операции. Когато отидете до разбирането или вярванията на хората, това е когнитивна част“, коментира бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.

„Не трябва да забравяме как да бъдем критични мислители и разсъждаващи. Което понякога се поддава малко повече на либералните изкуства и на разбирането на либералните изкуства. И може би не сме играли толкова добре, колкото би трябвало през много от последните години. Но трябва да развием население, което разбира как да бъде скептично. Търсете истината в идеите, а не просто приемайте нещата, защото те отговарят на техните предубеждения, което понякога правим. Ако чуем нещо, което подсилва начина, по който мислим, смятаме, че това е вярно. Ако чуем нещо, което не затвърждава това, което мислим,  това е лоша информация. Обратната връзка те кара да се чувстваш неудобно, защото не е укрепваща. В какво вярваш? Но това е може би най-важната обратна връзка на моменти точно в САЩ, а сигурен съм, че и в други страни големият проблем е многообразието и приобщаването и нашето работно население, и нашето гражданско население и част от това е въз основа на чуване на неща, които може би не са тези, които ви е най-удобно да чувате. И да използвате това, за да подобрите начина си на мислене за нещата и да подобрите културата на вашата компания и как компанията върви напред. Мисля че има какво да се каже за това, че имаме нужда от хора, които са инженери, но които са либерални артисти също“, заяви д-р Пол Ниелсен.

Критическото мислене в останалия свят и създаването на собствено. Трябва да работим за населението, което е по-умно, по-добро, по-добре образовано, има повече знания. Така че, когато загубите контрол над канала, защото можете да имате курсове по критично мислене в университета, но не всички ходят в университет и когато погледнете по-голямата част от гласоподавателите те вероятно не ходят в университет. И така, как да достигнем до младите хора? Как можем да достигнем до бъдещите поколения, ако не контролираме каналите?, поставиха въпроса в дискусията.

„Трябва ни процентно управление, капацитет. Защото, ако не сте в състояние да подобрите нашия капацитет за управление, някой друг над нас трябва да направи това. Да се надяваме, че всичко, което създаваме, го можем. Управлението и менажирането могат да намерят решението си. Всички очакваха, че Русия е толкова способна в областта на кибервойната, технологичната война и те ще използват това и реално ще унищожат Украйна. Но накрая изпратиха 500 000 войници с хиляди тонове и самолети, ракети и снаряди. Живот във физическото пространство, на сушата и във въздуха“, заяви Габриел Райку, ректор на Военноморския университет в Констанца.

„Така че понякога трябва да се обединим около простите логика и смисъл. Какъв е начинът да се спре войната в Украйна? Единственото е бързото приемане на Украйна в НАТО. Дори и да попитате изкуствения интелект, сигурен съм, че той ще каже същото“, коментира в края на дискусията експертът по сигурност Велизар Шаламанов.

(CYBRID е компилация от кибер и хибрид)

Най-ново

Единична публикация

Избрани