Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-майор Красимир Кънев:СКС координира взаимодействието в съюзен формат на оперативно ниво

[post-views]
Генерал-майор Красимир Кънев:СКС координира взаимодействието в съюзен формат на оперативно ниво

Генерал-майор Красимир Кънев:СКС координира взаимодействието в съюзен формат на оперативно ниво
Генерал-майор Красимир Кънев

Имаме адекватна структура, абсолютно съвместима със съюзниците ни в НАТО, но все още са необходими усилия за преодоляване на техническото и технологично изоставане, казва командирът на Съвместното командване на силите (СКС)

– Г-н генерал-майор, изпълни ли СКС планираните задачи в периода от миналогодишния празник на Командването – 1 юли, досега?

– В средата на т. нар. годишен отчет приех длъжността, може би с известна изненада за мен. Но смятам, че СКС за този отчетен период – от юли 2023 г. досега, изпълни поставените задачи. Част от тях са дългосрочни и са започнали при предишния командир на СКС генерал-майор Валери Цолов, за което много му благодаря – за създадената организация и духа, който има в щаба на СКС и подчинените формирования. До момента използвах тази инерция на знанието, на ентусиазма, за да може да има непрекъсваемост в това изпълнение.

През втората половина на миналата година доста задачи бяха свързани с отработване на елементи от съюзното планиране. През 2024 г. продължават основните акценти – да поддържаме подготвен щаб за планиране, изпълнение и управление на съвместни национални операции и принос към съюзните такива. Много учения бяха организирани и успешно проведени, за което още един път благодаря на ръководството и личния състав.

Учение на многонационалната бойна група у нас на полигон „Ново село”

Нямаме проблеми, свързани с ротацията на контингентите. Основното, върху което акцентирах в моите указания за работа през 2024 г., беше съсредоточаване на усилията по подобряване на процеса за вземане на решения както в мирно време, така и при кризи. Предстои празникът на нашата структура, която – брулена и люшкана от ветровете, няколко пъти си сменяше не само наименованието, но и същността, а това не беше добър знак за служещите в нея. Но след събитията от 2014 г. и особено тези от 2022 г. – началото на войната в Украйна, мисля, че вече имаме една адекватна структура, абсолютно съвместима процедурно със сродните такива в нашите съседи и най-вече с тези, които са включени в изпълнението на план „Югоизток” на НАТО – за защита на териториалната цялост на съюзниците.

– Очертаха ли се някакви основни проблеми и предизвикателства пред Командването през този период?

– Няма ръководител, било то на цивилна или на военна организация, на когото да не му липсват поне две от трите неща – хора, пари и време. В моята скромна вече 40-годишна служба с шапка и униформа никога не съм виждал трите в едно и също време в достатъчно количество… Хората. Не е тайна за никого, че личният състав, който работи в СКС, е недостатъчен. Некомплектът при нас е средно около 20–25%, но в някои формирования е значително по-голям. Вакантните длъжности са основно в сферата на комуникационно-информационните (КИ) технологии. Няма какво толкова атрактивно да предоставим на младите хора, така че да ги привличаме. Но полагаме усилия с различни подходи – дни на отворените врати, директни разговори с ученици в средни училища… Предприели сме стъпки за преразпределение на войнишки и сержантски длъжности, така че да дадем хоризонт за развитие на един млад човек, дошъл във Въоръжените сили (ВС) не само да изкара 4–5–6 години, а да види каква е следващата му стъпка.

Второто е разполагаемата техника. СКС е т. нар. Force User, тоест, ние планираме и използваме способностите, изградени от СВ, ВВС, ВМС, СКСО, които са Force Provider (предоставящи силите) за провеждане на национална съвместна операция. Това трябва да стане ясно на хората, когато казват, че нямаме проекти за придобиване. СКС има проекти, които са свързани предимно със системата за командване и управление, която се ползва от всички останали структури на ВС.

Техниката ни над 90% е съветско производство. Тук има проблем. Не обичам думата проблем, а предизвикателство. Но това вече е проблем, особено когато сме изпратили тази техника зад граница. Там работим в съвместна съюзна среда и какво означава за един ръководител на логистична структура в зоната на операцията при 100 дизелови автомобила аз да му закарам бензинов. Трябва така да насочим нашите усилия, че техниката, която отива в мисии и операции зад граница да е оперативно съвместима.

– Как СКС изпълнява отговорностите си по отношение на дейността на многонационалната бойна група на НАТО на наша територия?

– Неяснотите по функционирането на бойната група на територията на страната се изчистват с всяка ротация. Ние сме, бих казал, пионери. Балтийските републики и Полша вече имаха определена форма на постоянно присъствие с такава рамкова държава още след Крим. Това знание го имам от времето, когато бях заместник военен представител от 2012 до 2015 г. във Военния комитет на НАТО. Тогава инициирахме процеса за създаване на подобно предно разполагане заедно с Румъния и на наша територия. СКС е пресечната точка, в която се координират всички дейности по изпълнение на мерките за усилена бдителност, които НАТО прие да се въведат по целия източен фланг. Ако някой иска да разбере какво прави България и във взаимодействие с кого на оперативно ниво, телефонът е в СКС, казано образно.

СКС е основен участник в конференциите за генериране на сили за многонационалната бойна група. По усилването на многонационалната бойна група до ниво бригада, знаете, че миналата година беше развърнат щабен елемент от италианската механизирана бригада, който фактически трябва да подготви това допълнително приемане на сили. Ние нямаме участие в изграждането на инфраструктурата. Доколкото знам, в МО и ЩО има сериозна скорост по изпълнение на инфраструктурните проекти.

– Как се представят българските военнослужещи в контингентите ни зад граница?

– Към момента имаме над 250 военнослужещи в операции зад граница, което не е било факт през последните 3–4 години. Участваме в 4 операции на НАТО и 5 – на ЕС. България участва активно в двете операции на Балканите – KFOR на НАТО и „Алтеа” на ЕС. По-миналата година договорихме да изпратим постоянна рота като сили в зоната на операцията, а не само като оперативен резерв. Аз бях част от процеса на това договаряне. Тогава срещнахме абсолютното разбиране на нашите съюзници в НАТО и след решение на Министерския съвет България ще поддържа една рота в регионално командване „Запад” със съответното логистично осигуряване и национален поддържащ елемент.

Мисля, че участието на българските ВС на Балканите е видимо. Трябва да помислим и за това, България да има представител в командването на KFOR. Ние имаме рота на място, имаме офицери в щаба на KFOR, офицери в щаба на регионалното командване, имаме и развърнат оперативен резерв. Тоест, ние имаме две роти в зоната на KFOR. Наскоро приключи предаването на отговорността от турската рота на българската такава и от 17 юни постигнахме пълна готовност за изпълнение на задачите. Нашите момчета и момичета преминаха много добре подготовката на място, която беше под ръководството на СКС и националния командир, който е в зоната. Защо да не помислим за длъжност, да кажем – заместник началник-щаб по операциите или по ресурсите на KFOR. Това ще е голяма, значима позиция и още по-голяма видимост за страната ни.

– Кои бяха основните акценти в подготовката на формированията от СКС през изминалата година?

– Основната ни цел е непрекъснато да усъвършенстваме индивидуалната и колективната подготовка. Като акцент през 2023 г. СКС взе участие в съвместните подготовки, обединени под общото име „Балкан-23”. По традиция се развръща национална структура за ръководство и контрол на учението, на което основното ядро е СКС. Имахме и представители извън страната, в съвместната група за контрол на учението, което беше в Графенвьор – Германия. Да не забравяме, че традиционно всяка година под ръководството на СКС се провежда компютърно-подпомаганото учение „Преслав”. Главният еколог на БА е командир на формирование, подчинено на СКС.

През миналата година в учението с националната гвардия на щата Тенеси, САЩ – Thracian Centrix 23, СКС развърна секция за управление на въздушни операции. 16 американски военнослужещи участваха в тази секция.

Не на последно място, координационна клетка от СКС беше развърната в Ставангер, Норвегия, по време на голямото натовско командно-щабно учение Stedfast Jupiter-23. Учението трябваше да сертифицира SHAPE като стратегически боен щаб. По-малко от 20 нации бяха изпратили такава клетка в Ставангер. Тогава като национален военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО видях как амбициозните нации, включително и нашата, представена от СКС, подхождат към това голямо учение за разлика от някои, които, как да кажа – обичат сянката… И се убедих, че такива клетки за отговор, такива участия в съвместни центрове за подготовка са от голяма полза за всички нас.

Преди броени дни завърши най-мащабното сертификационно учение за оперативна съвместимост на Алианса CWIX (Coalition Warrior Interoperability Exercise), в което СКС беше основен участник и най-вече в неговата комуникационо-информационна част. То даде възможност да се тестват и валидират комуникационно-информационни услуги и приложения в областта на федерираните мрежи за мисии на НАТО (FMN CS). Моята идея е чрез тестването и сертифицирането на тези системи на ниво НАТО след това същите да бъдат сертифицирани за използване и от системата за командване и управление на БА.

– Какви са основните учебни прояви, за които се подготвя СКС през втората половина на тази година?

– До края на годината ще се проведе националното учение „Щит-24”, с което ще приключи процесът на сертификация на щаба на СКС като боен оперативен щаб. Целта на учението „Щит-24” е подготовка на Въоръжените сили на Република България за действие при съюзна отбранителна операция на югоизточния фланг на НАТО. То е разработено на база на сценария и е част от учението на НАТО Steadfast Duel-24. По време на учението ще домакинстваме участието на групата за логистична поддръжка от СКС на НАТО – Неапол, която ще бъде развърната на НВУК „Чаралица”. Учението има един универсален сценарий, който включва всички заплахи – конвенционални, хибридни, информационни и т. н. Военнослужещите от СКС ще участват като първо ниво обучаеми чрез развръщане на щаб за провеждане на национална съвместна операция. Допълнително офицери ще участват в структурата за ръководство и контрол на учението и като клетка за отговор към структурата за ръководство и контрол на учението STDU-24, в Съвместния център по бойна подготовка в Ставангер, Норвегия.

Стартира и планиращият процес за многонационалното учение Defender-25. Това е учението на ВС на САЩ в Европа. Сценарият ще обхване както балтийските държави, така и Западните Балкани и Черноморския регион. СКС ще координира участието на съюзниците в учението на наша територия.

Българските военнослужещи изпълняват стриктно задълженията си в KFOR, с което издигат престижа на Българската армия в Западните Балкани
 Фото СКС

Увеличението на заплатите е правилна стъпка

Предвиденото увеличение на заплатите на военнослужещите с 30% от началото на 2025 г. е правилна стъпка като теория, дано стане и на практика, коментира генерал-майор Кънев. „Да, увеличението ще бъде правилна стъпка, но то е само началото. От дълго време се поставя и въпросът за т. нар. социален пакет. Той ще е знак към всички хора, решили да постъпят във ВС. Трябва набирането на войници да се отвори към обществото. Да кажем на тези хора, че те имат бъдеще в армията”, обясни генерал-майор Кънев. И допълни, че няма просперираща държава със силни ВС, която да не е отворена към обществото за набирането на персонал. Според командира на СКС армията може да ползва специалисти от цивилните вузове: „Защо забравихме т. нар. стипендианти на МО. Защо не отделяме повече усилия за реклама на длъжностите за резервисти, които имаме по Закона за резерва”.

Според него е полезно да се направи и преглед на структурите. „Аз не съм убеден, че трябва да поддържаме такова огромно количество офицери, сержанти на длъжности, които може би след задълбочен анализ може да изискват други знание и умение. Сега е моментът да направим прегледа в рамките на „План 2026” и командирите да преценят и да поемат риск за определено трансформиране на длъжности – офицер в сержант, сержан– войник, войник – цивилен. Да се обмисли и т. нар. контрактуване на услуги. Ние продължаваме с практиката високоподготвени специалисти да са дежурни на КПП-то и не само.”

Командването става оперативен боен щаб

Ние трябва да станем оперативен боен щаб, това изисква нова мисловна рамка, казва генерал-майор Кънев. Усложнената международна обстановка безусловно повлия върху плановете и изпълнението на задачите, поставени пред СКС, като ускори определени процеси, поясни той. И даде пример: „Само преди 7 месеца бях национален военен представител в SHAPE – Съюзното командване по операциите на НАТО. Там пред очите ми, в рамките на година и два месеца се извършиха грандиозни промени. Този щаб, който имаше преобладаващо административна дейност и се занимаваше  предимно с операции извън териториите на страните-членки, се превърна в боен щаб на НАТО, работещ в непрекъснат режим – 24/7. Това е моята лична амбиция тук – колкото се може по-скоро щабът на СКС от полуадминистративен-полуоперативен щаб, да се превърне в оперативен боен щаб”. Това е моя задача, която ми е приоритет за тази година, категоричен е командирът на СКС.

С разрешението на началника на отбраната той е инициирал процес за национална оценка и сертифициране на СКС като боен щаб за планиране и провеждане на съвместни национални  операции. Оценяването вече е започнало. Прегледът ще трае до ноември.

Ъпгрейдват системите за симулации

Проекти за ъпгрейд на симулационните системи в Националния военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица” са стартирани в СКС. Става дума за пълно обновление на системата за конструктивни симулации, както и на тези за реални и виртуални симулации. „В разговор сме с офиса за двустранно сътрудничество със САЩ. Колегите от САЩ искат да дойдат при нас, да предоставят определен софтуер, така че да увеличат капацитета, съответно и те да тренират. Но затова трябва хардуер. Във връзка с това сме стартирали два проекта – единият е за ъпгрейд, а другият – за придобиване на хардуерна техника, с цел довеждане на трите симулационни системи до ниво на пълна оперативна съвместимост”, казва генерал-майор Кънев.

Командирът на СКС допълва, че от октомври тук ще бъде развърнат основният състав на съвместната група за логистична поддръжка на СКС в Неапол (JLSG). „Това са около 150 човека за повече от месец. Моята идея е SHAPE да използва част от „Чаралица” като алтернативна зона за разполагане на съюзна структура за командване и управление”, коментира генерал-майор Кънев.

Той посочва, че СКС изпълнява и два ключови проекта по КИС. Единият е за КИ-поддръжка на системата за командване и управление в полеви условия, а другият е за изграждане на национална интегрирана полева КИС за обмен на класифицирана информация до ниво NATO Secret. Когато изградим националната система и съюзната, тук може да бъде развърнато каквото и ще да е формирование на НАТО, казва генерал-майор Кънев.

Структура, създадена заради членството ни в НАТО

СКС е структура, създадена, развита и функционираща заради членството на България в НАТО, мисля, че празникът – 20 години от създаването на СКС (който се чества на 1 юли – б. р.) е неслучаен, изтъкна генерал-майор Кънев. „20 години в НАТО, 20 години СКС. Моята надежда и надеждата на всички от щаба на СКС и подчинените формирования е СКС да си е намерило правилното място в структурата на въоръжените сили”, допълни той и отправи празнично пожелание: „Искам да благодаря на стотиците военнослужещи – офицери, сержанти, войници, хората от резерва, хората от запаса, които са дали десетки години от живота си за тази структура и са я довели до състояние, с което ние, сегашното ръководство и хора от отделите и формированията, можем да се гордеем, че сме част от нея.

Затова нека те да бъдат здрави! Да имат удовлетворение от всичко, което правят. И новите им лични и професионални успехи да нямат алтернатива”.

Отчет пред данъкоплатеца

Ние сме ползватели на средства на данъкоплатеца и трябва да даваме под някаква форма отчет, казва генерал-майор Кънев. Той припомня предишното си интервю за в. „Българска армия” – от 2 март 2018 г., когато заемаше длъжността директор на дирекция „Стратегическо планиране”.

Оказва се, че основна част от неговите тогавашни прогнози са се сбъднали. „Тогава говорихме, че НАТО е в една планираща летаргия, и казах, че Алиансът трябва да бъде проактивен. Сега я виждаме тази проактивност със сериозните стъпки, които НАТО предприе за решаване на предизвикателствата срещу него”, припомня командирът на СКС. В друг материал тогава той беше изразил увереност, че ВВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия ще бъде възстановено, което и стана от началото на 2020 г. Предвидил беше и увеличение на финансирането на отбраната, като мнението му беше то да тръгва от 3,5-4 на сто от БВП. И още една прогноза – че въоръжен широкомащабен конфликт между държави не е възможно да се подготви и избухне за по-малко от 3–4 месеца, което се видя и при агресията на Русия срещу Украйна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани