Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-важният приоритет са хората

[post-views]
Най-важният приоритет са хората

Предстои сертификация на щаба на Регионалното командване на специалните операции в Черноморския регион

Генерал-майор Явор Матеев

„На 18 октомври преди 80 години създадената само преди една година и няколко месеца Парашутна дружина, най-елитното формирование на тогавашната Българска войска, влиза в първо бойно сражение.“ Така започна словото си командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев на тържествената церемония в Пловдив на честването на 18 октомври – Денят на военния парашутист от БА.

Той припомни героизма на воините от Парашутната дружина по време на Втората световна война и нейния първи боен ден. В състава на Първа българска армия тя овладява силно укрепения район при Стражин с цената на 35 свидни жертви и 65 ранени. Парашутистите достойно изпълняват поставената задача и откриват пътя за настъпление на Българската армия от Крива паланка към Куманово. През 1994 г. със заповед на министъра на отбраната 18 октомври e определен за Ден на военния парашутист от Българската армия.

По-нататък  генерал-майор Матеев се спря на развитието на Специалните сили през годините и говори за тазгодишните събития, като сертификациите на Тактическите групи. „Предстои ни през следващите дни съвместно с нашите колеги от Румънските специални сили да сертифицираме щаба на новосъздаденото Регионално командване на специалните операции в Черноморския регион. И да обявим начални оперативни способности и на щаба на командването, и на всички формирования в неговия състав. Това ново Регионално командване от 1 януари ще бъде част от командната структура на НАТО и ще бъде в най-висока възможна степен на готовност съгласно новите планове на Алианса“, заяви командирът на СКСО.

Най-важният приоритет са хората
Пред строя са бойните знамена на Специалните сили

Фото авторът

„Ръководството на Министерството на отбраната определя хората в отбраната като свой най-важен приоритет и най-ценен ресурс. Правим всичко възможно за подобряване на условията, в които служите, подобряване на заплащането, социалния статут на вас и вашите семейства, модернизацията на въоръжението и техниката, условията, в които работите. И всичко това се прави с цел по-голяма увереност, самочувствие и престиж на професията, която сте избрали“, посочи в приветствието си заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев.

Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на СКСО бяха наградени военнослужещи. Връчени бяха пагони на повишените в звание офицери. Отличени с грамоти бяха и хора, допринесли за утвърждаването и развитието на Специалните сили.

Положени бяха венци и цветя на Паметната плоча на загиналите военнослужещи от СКСО пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец”

Прочетен бе поздравителен адрес от президента Румен Радев, в който се казва: „Службата в СКСО изисква не само отлична физическа подготовка и изключителна професионална компетентност, но и умения за бързо вземане на решения в динамична и напрегната среда. Вие сте тези, които действат в критични моменти при условия, които налагат абсолютна прецизност и висока експертиза“.

Получени бяха поздравителни адреси от министъра на отбраната, началника на отбраната, командирите на видовете въоръжени сили и др. Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен. Положени бяха венци и цветя на Паметната плоча на загиналите военнослужещи от Специалните сили пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец”. Накрая формирования от СКСО преминаха в тържествен марш.

Гости на тържеството бяха представители на държавната и общинската власт, командири на военни формирования, бивши командири на Специалните сили, ветерани и близки на загинали военнослужещи.

Контингент се завърна от мисия

В навечерието на Деня на военния парашутист в Българската армия – 18 октомври, в Пловдив се състоя церемония по посрещането на контингент от СКСО, участвал в мисия зад граница. В продължение на 6 месеца той изпълняваше задачи в операция на НАТО.

Част от военнослужещите, изпълнили задачи в мисията зад граница

„Не можем да не сме щастливи, че отново приемаме  завърналите се военнослужещи в строя. Те работиха съвместно със своите колеги от НАТО, показаха висок професионализъм, отговорност и чувство на дълг към Родината, Специалните сили и Българската армия. Контингентът показа, че в коалиционна среда може успешно да се справя с поставените задачи на най-високо равнище“, заяви в приветствието си командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев.

Той благодари на военнослужещите от контингента за дейността им през последните 6 месеца. И изрази своята убеденост, че със същите плам и енергия, вяра и воля те ще се включат в строя на Специалните сили и ще продължат с изпълнението на функционалните си задължения.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани