Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Близо 70 възстановчици от България, Румъния и Украйна пресъздадоха битка от Втората световна война

[post-views]
Близо 70 възстановчици от България, Румъния и Украйна пресъздадоха битка от Втората световна война

Близо 70 възстановчици от България, Румъния и Украйна пресъздадоха битка от Втората световна война на военния полигон край великотърновското село Беляковец. Сред тях бяха около 50 реанактори и 20 курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ в старата столица.

Близо 70 възстановчици от България, Румъния и Украйна пресъздадоха битка от Втората световна война
Снимка: БТА 

Военноисторическата възстановка „Търновци по бойните полета на Втората световна война“ беше посветена на годишнината от формирането на 18-и пехотен Етърски полк и 80 години от участието на Българската армия във Втората световна война – последната война за обединението на България. Тя пресъздаде боя за кота 805 в Брегалнишко – Струмишката операция на IV-та Българска армия, проведена на 1-3 ноември 1944 г. Бойните действия завършват с влизането на войските ни в Скопие след поредица от сражения на широк фронт в тежък планински терен, продължили един месец.

Възстановката беше организирана от клуб „Братя по оръжие“ и се осъществи с подкрепата на Министерството на отбраната, висшето военно училище в старата столица, както и с помощта на съорганизатора Община Велико Търново.

Зрителите видяха почти 100-процентова автентичност на униформи, въоръжение и техника, обясни за БТА водещият на събитието Иво Антонов, който е член на клуб „Братя по оръжие“. Имаше мотори от Втората световна война, немски мотоциклет с кош БМВ модел Цюндап и командирски разузнавателен автомобил „Фолксваген – кюбелваген“. Според Антонов много от събитията от Втората световна война остават неизвестни. Въпреки това подвигът на над 450 хиляди мобилизирани войници и офицери в първата и втората фаза от участието на България във Втората световна война остава непреходен. И до днес има живи ветерани, които са на по над 100-годишна възраст, носещи и пазещи спомена за тези събития, разказа Антонов, който припомни, че клуб „Братя по оръжие“ от няколко години прави такива възстановки. „Стремим се да поддържаме тази автентичност, за да покажем какво точно се е случило“, каза Антонов.

Деветокласникът Кубрат Минковски от Плевен също се включи във възстановката на бойните действия. Според него военно-историческите реконструкции са възможно най-интересния начин хората да се потопят в историята и да видят какво е било. Той участва за шести пореден път в подобно събитие, като на полигона във Велико Търново е за трети път. „Да се носят униформите, които нашите предци са носили, и да участваме във възстановки на боевете, в които са се сражавали, е възможност да запазим нашата история“, каза 15-годишният ученик.

На страната на вражеската войска се „сражаваше“ Добромир Димитров от Ямбол. Той се занимава с възстановки от 2012 година насам. По професия е ветеринарен лекар. Димитров беше въоръжен с немска пушка маузер 98 от Втората световна война. Според него поуките, които трябва да си извлечем са, че всяка война е лоша, но цитира и римляните, според които който иска мир, трябва да се готви за война.

Сред зрителите на възстановката имаше стотици хора на различна възраст, които снимаха бойните действия със своите телефони и фотоапарати. Накрая всички те изпратиха участниците с аплодисменти за добре свършената работа.  

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани