Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Отдавна вече не е новина това, как хора, обикновено на почтена възраст, са станали жертва на поредната телефонна измама. Сценариите на мошениците и режисурата на техните организатори се сменят, но резултатите стават все по-застрашителни. В ход се вкарват „пътни произшествия“ с вариант едно – пари за операция, вариант две – крупна сума за подкуп на следовател. И наивниците дават, както не са си направили труда поне да чуят по телевизията или да прочетат във вестник, че в полицията отдавна няма капитан, майор или полковник. Когато и тази схема се изчерпа, в действие влиза самата „полиция“. Наивните биват заблуждавани, че сътрудничат на полицейска операция за залавяне на телефонни измамници, заради което трябва да пуснат „стръв“ – пак крупна сума. Като не се сещат, че едва ли полицията провежда операцията точно под техния балкон.      

ALO_ALO На фона на тероризма, който тресе света, телефонните измами губят своята ярка актуалност. Но за всеки потърпевш те са чисти 100 процента престъпност. Която сякаш не може да бъде преборена със сега действащите законови мерки. Затова прокуратурата направи задълбочен анализ на явлението през последните пет години. Какво показва той, предаваме дословно, за да бъде максимално ясно.        

Основните изводи, които се налагат, могат да бъдат обобщени в следните тенденции, характеризиращи този тип криминални деяния:

Профил на жертвите на телефонните измами – пострадалите жени са почти три пъти повече от мъжете – 304 мъже и 852 жени. Най-голямата част от жертвите на телефонни измами са на възраст между 71 и 80 г., а най-малка са под 18 г. Най-много от тях живеят на територията на Столична община.

Профил на телефонните измамници – 93 % са мъже на възраст между 18 г. и 35 г. Жените са включени основно в подпомагане на престъпните дейности.  Повечето от тях са от малки градове на страната, които не са областни.

Общата стойност на средствата, които жертвите са предали на телефонните измамници – над 8 милиона и 380 хил. лв. В повече от половината случаи жертвите са давали до 3 хил. лв., рядко сумата надхвърля 10 хил. лв. Най-често предадените пари са държани в домовете на пострадалите, следват средства, изтеглени от банка, и взети на заем. Понякога се предават и ценности.
Технологията на телефонната измама – свързана е най-вече с трагично събитие, сполетяло близък на жертвата. Следващият мотив е неправомерно поведение на близък на жертвата и в най-малко от случаите става въпрос за користен, икономически мотив от страна на жертвата. През втората половина на 2015 г. се наблюдава нова техника при осъществяване на телефонните измами – лице, представящо се за орган на властта – например водещ делото следовател, прокурор или разследващ полицай, с цел разкриване на престъпление. Тази технология бързо започва да набира скорост.

Измамата

е на второ място по разпространеност след кражбата при престъпленията срещу собствеността, с постоянно нарастваща тенденция от 2011 г. до 2015 г. на фона на непрекъснато увеличение на броя на регистрираните престъпления телефонна измама. (286 регистрирани за 2011 г., 918 за 2015 г.), разкриваемостта също се е увеличила почти 3 пъти.

Също така се наблюдава ясно изразена териториална концентрация на регистрираните и на разкритите телефонни измами. Половината от тях са концентрирани в Русе, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София-град, като София от трето място по брой на регистрираните телефонни измами през 2011 г. и 2012 г., през 2015 г. вече е на първо място.

Изследването ясно показва и 

основните типове

телефонни измами, както следва: „Тежко пострадал роднина, за което е необходимо да се направи скъпоструваща операция“; „Реализирано ПТП, вследствие на което е пострадал близък роднина“; „Заразени близки и роднини с птичи/свински грип, ебола, трудова злополука на работното място (напр. изгаряне от волтова дъга и др.) или искане на пари за скъпоструващи ваксини“; „Реализирано ПТП от близък роднина с починал човек или малко дете“; „Провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите“; „Нужда от пари за освобождаване на колетна пратка“; „Сключена „изгодна“ сделка за закупени климатици, като ще е необходимо спешно да се даде някаква сума „капаро“, за да бъде „довършена“ сделката“ и др. Напоследък някои от схемите се „преплитат“.  През изследвания период се наблюдава тенденция на увеличаване броя на новообразуваните досъдебни производства за престъпления измама, извършена по телефона. Налице е трайна тенденция на увеличение на 

внесените в съда дела

за телефонни измами. Най-голям е броят на внесените в съда дела за телефонни измами, образувани по основния текст на престъплението измама – чл. 209 НК. Трайно нараства броят на внесените в съда дела за телефонни измами спрямо всички дела, внесени в съда за измама. През 2015 г. този дял е над два пъти и половина по-висок от 2011 г. Най-голям е той за внесените дела по чл. 209 и чл. 211 НК.

Нараства броят на предадените на съд лица в петгодишния период. През 2015 г. те са два пъти повече спрямо 2012 г., когато е най-малък броят им в периода. Оправданите лица за телефонна измама с влязъл в сила съдебен акт през целия период са малко на брой – 16. Увеличава се както броят, така и делът на 

осъдените лица

с влязъл в сила съдебен акт за телефонни измами спрямо всички осъдени за измама. Броят им през 2015 г. (129) е нараснал почти двойно, спрямо 2011 г. (78).

Най-висок е делът на осъдените за телефонни измами с наложено наказание лишаване от свобода (условно) – над 55% от всички осъдени лица за този вид престъпление. Няма осъдени лица с наложено наказание „лишаване от свобода“ над 5 години.

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани