Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взривове разкъсват Турция

[post-views]
Взривове разкъсват Турция

TURCIAСилна експлозия избухна в източния турски град Елязъг, най-малко 6 са загинали, а над 146 са ранените при атентата, извършен с коли бомби, съобщиха източници от силите за сигурност. 14 души са в критично състояние.
Инцидентът стана на 18 август близо до сграда на полицията. Според свидетели на мястото са пристигнали много линейки. Болниците в града са започнали кампания за кръводаряване.
Терористите взривили коли-бомби в центъра на града, в непосредствена близост до местното полицейско управление. Дърветата, намиращи се пред сградата, са били изкоренени от силата на експлозията. Взривовете избухнали пред входа и в градината пред полицейското управление.
По-рано на 18 август най-малко трима души загинаха, а повече от 71, в това число и цивилни, бяха ранени при експлозия на кола-бомба пред друго полицейско управление в град Ван, в източната част на Турция, съобщи Анадолската агенция.
„Има 71 ранени, трима от тях са в сериозно състояние, а 17 са полицейски служители“, заяви провинциалният лидер на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ Захир Соганда. Всички загинали са цивилни граждани. Пострадалите са транспортирани в близки болници. Полицията издирва заподозрени за експлозията.
Колата, пълна с експлозиви, е била взривена пред полицейско управление в провинция Ван, недалеч от границата с Иран. За момента нито една от действащите в района терористични групировки не е поела отговорност за експлозията.
Полицаите са успели да арестуват на мястото на взрива ранен предполагаем атентатор, заподозрян, че е закарал колата-бомба.
Град Ван е със смесено турско-кюрдско население и е популярен туристически обект, като досега не беше обект на подобни нападения.
Два дни по-рано шестима загинаха при взрив на миниран автомобил в югоизточната турска провинция Диарбекир, заяви вицепремиерът на страната Нуман Куртулмуш. Ранени бяха 25 души, сред тях са и осем полицаи. 
„Броят на жертвите от този терористичен акт е шест души. Загинаха четирима сътрудници на полицията и две граждански лица, сред които детето на един от полицаите“, съобщи той.
Както по-рано съобщи губернаторството на Диарбекир, терористичният акт е направен от екстремисти на ПКК – „Работническата партия на Кюрдистан“. Те са взривили автомобил до станция за транспортен контрол.
Взривът е бил с такава сила, че станцията е практически напълно разрушена. Триетажната сграда е срината. Нанесени са били големи материални щети на пътнически автобус и автомобили в района.
Недалеч от мястото на взрива има бензиностанция, където хората са били ранени от шрапнели. Пострадалите при кървавото нападение са транспортирани с линейки и хеликоптери в болници в района. При експлозията се е образувала огромна дупка на пътя. От двете страни на пътя има бензиностанции. Заради факта, че взривът не е засегнал бензиностанциите, е била предотвратена много по-голяма трагедия, отбелязва телевизията.
Силите за сигурност са предприели широкомащабна операция за залавяне на терористите.
Турция през последните месеци е разтърсвана от атентати, като най-често те са насочени срещу военни или полицейски обекти, което се свързва с почерка на ПКК.
През март отцепилата се от ПКК дисидентска група „Ястреби за свободата на Кюрдистан“ пое отговорност за атака срещу автобус на военните в столицата Анкара, при която загинаха 35 души. В началото на май в Диарбекир, югоизточна Турция, загинаха трима души, а 45 бяха ранени при взривяване на кола-бомба, докато покрай нея минавал полицейски автомобил.
На 8 юни – само ден след атентата в Истанбул, при който загинаха 11 души, имаше нов удар, и то в град Мидят – в същия окръг Мардин. Тогава шестима загинаха, а над 30 бяха ранени. Оказа се, че двама полицаи с български корен са сред жертвите. Единият е Кадир Джихан Карагьозлю, който е родом от Шумен. Той е завършил полицейско училище и университет в Истанбул. От 9 месеца е семеен. 32-годишната Нефизе Йозсой, която също е изселница от България и е от село Чифлик до Кърджали, също загина.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани