Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.
Превземането на Одрин  с открит пристъп

Инициативата за паметник на подвига на Девета плевенска пехотна дивизия на ген. Вазов обединява не само плевенчани.

BORIS_VANGELOV (7)На ген. Вазов му е бил скъп животът на войника 
Борис Вангелов
Като историк, без да съм народен представител от Плевен, смятам, че такива масови подвизи, масов героизъм и самопожертвование под знамената на Отечеството в името на националния идеал, на каквито сме свидетели през първата и втората Балканска война, през Първата световна война, в които са участвали нашите прадядовци, заслужават да бъдат увековечавани в големи паметни мемориали. 
И тук е важният момент – ние да участваме и не само като инициатива, а и като средства и лични усилия. Който може – да даде 5 лв., който може – 500, а друг – и 5000. Но това е съпричастност, ангажиране на обществеността.
Да припомним, че семейство Вазови и майката на ген.Вазов, Съба, заедно с бащата са възпитали децата си в любов към Отечеството. И без да са  живели охолен живот, са закърмени в тези висши идеали. Важно е, че не само военните ни, но и поколение наши политици са издигали знамето на националното обединение в онези времена, във времената след Освобождението. И не само ген. Вазов, те са мнозина български военни на млада България, са типичният пример на военен пълководец, който проявява  голяма грижа към редовия войник. И загубите в неговия участък на фронта при Дойран са минимални в сравнение с вражеските, които са били колосални. И най-ценното на инициативата за изграждане на паметника е, че обществото ще даде лептата си. Става дума и за една патриотична емоция и особено на младите. Сто от Kalin_Popovskiтях да прочетат в Гугъл кой е бил ген.Вазов и къде се е сражавала плевенската дивизия, не е малко… 

Подвигът на Девета плевенска дивизия е уникален
Калин Поповски
Всички плевенски депутати трябва да подрепим идеята. Това е морален жест към нашите предци от Девета плевенска пехотна дивизия изнася основната битка при Дойран. Това е една от най-големите победи във военната ни история, а ген.Вазов заслужава заради нея покана след години в Лондон като страна, победила във войната. Инициативният комитет в Плевен покани и плевенските депутати, и министър Каракачанов да подпомогнат идеята да увековечим подвига. Министърът обеща от страна на МО и подкрепа с гилзи за изграждане на паметника. Румен Петков и общинският съветник Цветан Антов предложиха да дадат по 1000 лв., а депутати сигурно ще дадем и повече средства за паметника, за който са необходими около 80-100 хил.лв.реално в предвидения мащаб. Още 1936-а г.е имало инициативен комитет, събрана е сума, но днес на 100-годишнината от битката сме задължени да почетем паметта на тези герои. Всички плевенски депутати сме единодушни за помощта си. Очаквам и общинските съветници и бизнесмени също да подкрепят. Битката на Девета дивизия е уникална. И си заслужава най-централното място в града.

Нашият край е осеян с паметници
Stefan_BurdjevСтефан Бурджев
И на самата среща на инициативния надпартиен комитет с обществеността в Плевен, на която присъства министър Каракачанов, с когото сме приятели, макар и в различни политически партии, казах, че когато е за важни неща, подкрепяме инициативата за изграждането на паметник. Аз ще подкрепя инициативата, първо, със средства. Ще подкрепя с личните ми контакти, като ще популяризирам инициативата като важна за националната ни памет. Младежките ни ораганизации също ще съберат средства за паметника. А смисълът е наистина в паметта. Моето семейство пази друг фамилен спомен-моят прапрадядо е загинал в Сръбско-българската война. А плевенчани сме сред най-свободолюбивите в държавата ни, нашият край е осеян с паметници заради геройство в една или друга битка. Хората ни са с родолюбив и боен дух.

Положителната енергия носи резултат
Пламен Тачев
Plamen_TachevНека след като се изгради паметника, инициативата прерасне и в друга, може би да се изгради цял комплекс. Т.е.енергията на хората-инициатори сега да се развие като композиция и парк. Кметът Спартански и общинарите подкрепят инициативата за паметник на войнския подвиг при битката на Дойран. А даряването на пари е най-малкото нещо. Но и всички мои близки и съмишленици ще подкрепят идеята. Привърженик съм на това, че резултат има, когато има положителна енергия. Трябва да организираме тази долра енергия на хората не само на плевенската общественост, но и на всички родолюбиви български граждани. Това е пътят. А ген. Вазов е един!

Паметта за историята обединява нацията
Кольо Милев
Аз лично ще дам средства да се изгради паметника. Защото е важното  да се съхрани паметта за това, че Девета плевенска дивизия е защитила името и границите на България. Като инженерен офицер и генерал от Българската армия оценявам способностите на ген. Вазов като военен инженерен специалист в българското бойно изкуство.  И се прекланям пред неговото военно изкуство. И винаги съм подкрепял издигането на заслужилите ни военначалници и на войниците, защитавали с живота си България. В опита за единение на нацията това ни връща и към историята, но на бъдещите ни поколение също да покажем, че не сме забравили историята.  

Похвално начинание. Но…
Полина Цанкова
POLINAРазбрах за предложението на министър Каракачанов от изказването му в пленарната зала на парламента. Изграждането на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия е похвално начинание. Но смятам, че МО има всички възможности да финансира тази инициатива, защото държавата е призвана да дава пример в почитането на националните ни герои. 
Но за нас от ВОЛЯ не по-малко важно е да се намерят пари за болниците, за детските градини, за пенсионерите… Няма проблем да даряваме заплатите си, ако от това зависеше решението на всички проблеми, в които е затънала България в годините на прехода.  По тази логика ВОЛЯ би предложила всички партии от статуквото да дарят от големите си държавни субсидии, за да бъде изградена една евтина държавна бензиностанция в Плевен – нещо, което сигурна съм, плевенчани отдавна очакват и ще приветстват.  Така разбираме истинският, действащият патриотизъм. 

Заедно не по задължение, а заради общия ни дълг
Васил Антонов
Преди сто години в битката при Дойран войниците и командирите на Девета плевенска пехотна дивизия показаха героизъм, саможертва и командирски решения, които остават за пример не само в българската, а и в световната военна история. През годините са правени много опити да се изгради паметник на техния подвиг и военно майсторство. До днес това оставаше нереализирана мечта.
Годишнината насочи вниманието ни отново към тази идея. И днес цялата плевенска общественост сме обединени и твърдо решени да я реализираме. И младежите социалисти ще се ангажират с разясняване на значимостта на идеята сред учениците и плевенската общественост, те събират подписи в подкрепа на идеята и акция за събиране на средства за паметника.  
Аз ще направя лично дарение в сметката, която очаквам да се открие до дни. Като  народен представител и като българин подкрепям по всякакъв начин инициативата и ще помогна тя да бъде осъществена. В днешно време имаме нужда от такива каузи, които да ни обединяват. И да припомнят славните страници от историята ни, които ни дават самочувствие и ни припомнят идеалите, завещани от предците ни.

Министър Каракачанов: МО ще подпомогне изграждането на паметника
Вчера предложението на Инициативния комитет за построяване паметник, който увековечава  подвига и героизма на Девета плевенска дивизия и нейния командир генерал Владимир Вазов, беше обсъдено в местния парламент от  общинските съветници на Плевен. То беше внесено от кмета Георг Спартански след посещението в града на военния министър Красимир Каракачанов, който присъства на обществено обсъждане за честване 100-годишнината от Дойранската епопея., 
Военния министър призова тогава плевенските депутати, кмета и съветниците да дарят по една заплата за проекта. Според него Министерството на отбраната има възможност да подпомогне строителството като предостави материала, стари гилзи, което е един от големите разходи за изграждането на този паметник. „Финансови средства има в инициативния комитет – каза министър Каракачанов. – Така проектът би стартирал с 50 процента от сумата, необходима за изграждането му. И в най-кратки срокове – за една година, този паметник може да бъде реалност. Паметник на онази дивизия, която в Първата световна война спаси честта на България“, припомни министърът.
Кметът Спартански пое ангажимент да осигури широка гласност на дарителската кампания с идеята тя да стане национална.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани