Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шолц: Европа трябва да противодейства на заплахата от „неоимперилистическия автократизъм“

[post-views]
Германия не трябва да обръща гръб на Мали и другите страни от региона, заяви Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц очерта в реч в Карловия университет в Прага предизвикателствата пред Европа, произтичащи от войната в Украйна, предаде ДПА.

„Точно сега отново си задаваме въпроса откъде ще минава разделителната линия между тази свободна Европа и неоимпериалистическата автокрация“, каза той. „След началото на руската инвазия в Украйна през февруари заговорих за вододел. Жестокото нападение срещу Украйна е посегателство срещу сигурността на Европа.“

Шолц добави, че обединена Европа се е родила като проект за мир, възникнал вътре в самата Европа. „Днес от нас зависи дали ще продължим да развиваме това обещание за мир – като дадем възможност на Европейския съюз да пази сигурността, независимостта и стабилността си от идващите отвън предизвикателства“, каза той.

В речта си Шолц обяви намерението на Германия да направи много сериозни инвестиции в противовъздушната си отбрана и определи това като нещо, което ще бъде от полза за сигурността и цяла Европа.

„Ние в Европа имаме доста да наваксваме, що се отнася до заплахите по въздух, но и от космоса. Именно затова през следващите години ние в Германия ще направим много значителни инвестиции в противовъздушната си отбрана“, каза канцлерът.

Канцлерът поясни, че Германия ще проектира така бъдещата си ПВО, че да могат и европейските ѝ съседи да участват в нея, ако пожелаят. „Защото една съвместно изградена система за противовъздушна отбрана ще бъде по-ефективна и ще струва по-малко, отколкото ако всеки един от нас тръгне сам да изгражда скъпи и сложни системи за ПВО; това ще бъде от полза и за европейската сигурност като цяло“, добави той.

Канцлерът обяви и намерение Германия да помогне за възстановяването на Украйна. Берлин ще съдейства по-специално чрез организирането на международна конференция по въпроса, но и чрез други видове помощ, поясни Шолц.

Възстановяването на Украйна по думите му ще бъде „колосално начинание, чието осъществяване ще трае поколения наред“ и ще изисква международна съгласуваност и разработването на умна и надеждна стратегия.

„Именно това ще бъде във фокуса на експертна конференция в Берлин на 25 октомври, на която председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и аз сме поканили Украйна и партньорите ѝ от целия свят“, каза той.

По отношение на повишаването на способностите на украинската армия Шолц каза, че целта тук ще бъде изграждането на „съвременни украински въоръжени сили, които да могат да защитават страната си на постоянна основа“.

„Аз лично си представям например Германия да поеме специална отговорност за изграждането на украинския капацитет в сферата на артилерията и противовъздушната отбрана“, добави той.

Шолц произнесе 60-минутно слово в аулата на така наречения Каролинум, историческата основна сграда на Карловия университет в Прага. Той е основан през 1348 г. и е един от най-старите в Европа. През 2008 г. неговата предшественичка Ангела Меркел също произнесе реч в Каролинума.

След това програмата на Шолц предвижда среща с чешкия му колега Петър Фиала. Основното ударение в разговорите им ще бъде най-вероятно върху европейската енергийна политика, визовите ограничения за руските туристи и оръжейните доставки за Украйна.

На 1 юли Чехия пое ротационното председателство на ЕС. Утре и в сряда в Прага ще се състои заседание на външните министри на страните от Евросъюза, а за началото на октомври е планирана и среща на върха там на евролидерите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани