Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пилоти летят в условията на радиосмущения

[post-views]

В авиобаза „Граф Игнатиево” приключва международното учение на НАТО „Rammstein Guard 08”. В него по традиция участват България, Румъния и Гърция, като съседните страни действат от собствените си летища. Определена е съвместна зона, в която се лети и всеки се прибира на собственото си летище.
За първи път тази година в рамките на учението участват представители на италианските ВВС със самолети „Eurofighter” и „Tornado”. Изключително интересно е за нас да изпълняваме съвместни действия с италианците – стандартите на подготовка на НАТО не се различават много, но всички ВВС имат собствен почерк на действие, заяви командирът на авиобаза „Граф Игнатиево” бригаден генерал Иван Лалов. От българска страна участват летателни екипажи на самолети МиГ-29 и МиГ-21, зенитно-ракетни дивизиони, радарни постове и командни пунктове.
Най-общо целите на учението са да усъвършенстват възможностите и способностите на летателния състав за действие в обстановка на радиоелектронни смущения.
Тя се създава от специален самолет смутител, при което възникват проблеми с осъществяването на радиовръзката, а това изисква специална подготовка на летателния състав, за да може да избегне смущенията и да изпълни мисията, за която е изпратен. Няма полети, при които италиански пилоти да летят на наши самолети и обратно, защото това не е било договорено на планиращите конференции.
В учението активно участват и два дивизиона от зенитно-ракетната база, тъй като самолетът смутител оказва въздействие не само върху самолетите във въздуха, но и върху наземните средства. Италианците, обяви бригаден генерал Иван Лалов, са доволни от съвместната дейност на „Tornado” със зенитно-ракетната база, защото тези самолети се стремят да открият техните обекти и да ги атакуват, а те се стремят да ги „свалят”, преди да ги открият.

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани