Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тероризмът няма идентичност

[post-views]
Михаил Григоров
Михаил Григоров

Тероризмът няма идентичност, лице, ценности. Той напада с единствената мисъл да унищожава. Терорист може да стане всеки, който се е отрекъл от националната си принадлежност. Защото ако изповядваш някаква идентичност, имаш ценности. А те не позволяват да убиваш безогледно пред очите на целия свят. Такива неща няма в моралния кодекс на нито един народ.
Целта на тероризма е обезличаването. Идентичността е фон, на който той може да бъде разпознат и затова тя трябва да бъде унищожена.
Защо тероризмът набра още сила и кураж след 11 септември 2001 г.? Най-вероятно защото глобализацията е и процес на подмяна на ценности. Ренесансовият хуманизъм с всичките му художествени и философски открития отиде зад борда. Пътят за подчиняването на планетата на интересите на един файтон хора беше открит. Те са по-малко от четиристотин души, но имат пари да купят две трети от човечеството.
Според тях светът трябва да се управлява според правила и интереси – не според ценности. Добрите стари ценности нямат място в дигиталния свят. Те останаха в аналоговия и постепенно потъват в дълбините на историята. Но тероризмът не може да бъде основа на бъдещето.

Най-ново

Единична публикация

Избрани