Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пловдив чества Съединението

[post-views]

saedinenie_plovdivКакто всяка година, и сега на 6 септември, Пловдив става център на тържествата по случай Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Денят е и празник на града. В навечерието на 6 септември бе отбелязана и една година от спечелването на признанието за „Европейска столица на културата“. 
Днес пред Военния клуб в града празничен концерт ще изнесе Представителният духов оркестър на ВВС. 
В 19,00 ч. на 6 септември на площад „Централен“ ще бъде направена възстановка на събитията отпреди 130 години. Зарята е от 20,30 ч. на площад „Съединение“. Целият ден ще бъде изпълнен с различни прояви. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Захари Стоянов и майор Райчо Николов. Празнични концерти ще има на площад „Стефан Стамболов“. Ще бъде открита Национална изложба „Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“.В Катедралния храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен.
Най-ранното събитие започва в 9,30 ч. Тогава, за  40-и път ще бъде даден стартът на Международния мемориален маратон от град Съединение до площад „Съединение“ в Пловдив. По традиция в него участват и военнослужещи от гарнизона.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани