Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ирак поиска международна помощ в битката за Мосул

[post-views]
Най-малко 14 ракети удариха база с американски военни в Ирак

IRAK_RAMADI_POBEDA_29_12_13Иракското правителство поиска допълнително международна подкрепа за освобождаването на втория по големина град в страната – Мосул, от бойците на ИДИЛ. Дългоочакваната операция стартира миналата седмица, като основната й фаза е планирана за началото на лятото.
Иракските сили за сигурност и паравоенни формирования на кюрдите пешмерги, плавно напредват към постъпите на град Мосул. Преди няколко дни правителствените сили успяха да достигнат до ключова военна база, от която да подържат натиска срещу джихадистите.
Към смесените сили са прикачени и дузина военни съветници от армията на САЩ, които подпомагат усилията на Багдад в борбата с ИДИЛ.
Пентагонът очаква одобрението на президента Барак Обама да изпрати и бойни части, които активно да вземат участие в битката за Мосул.
При посещението си на фронтовата линия иракският министър на отбраната Халед Ал Обейди заяви, че за успеха на операцията Ирак трябва да получи допълнителна военна помощ.
От успеха на мисията по освобождаването на град Мосул зависи успеха на международните усилия за унищожаването на джихадистката организация. Затова експерти предупреждават, че предстоящата битка ще е изключително тежка и трудна.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани