Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тереза Мей: Отлагането на Брекзит не е вариант

[post-views]
Ще има ли Брекзит? Последен шанс за Мей да спаси споразумението с ЕС

FT_Brexit_01Опитите за отлагане на Брекзит не решават въпроса по същество, заяви днес в парламента британския премиер Тереза Мей. Причина за изказването ѝ стана желанието на някои от депутатите да забавят „развода“ с Европейския съюз като удължат процедурата по чл. 50 от Лисабонския договор.

„Дори да успеем да отложим Брекзит във времето, това не променя факта, че в даден момент ще ни се наложи да вземем решение. Вариантите си остават все същите – да напуснем без сделка, да сключим сделка или въобще да няма Брекзит“, заяви в пленарна зала премиерът Тереза Мей. В отговор лидерът на опозицията Джереми Корбин обвини управляващите, че си „затварят очите“ за другите опции, сред които и предложеният от лейбъристите митнически съюз между Лондон и Брюксел. Мей контрира, че докато опозицията отказва да участва в междупартийните разговори, кабинетът няма как да гадае за същността на предложените от нея политически решения.

Междувременно вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс предупреди, че Брюксел няма да предоговаря предпазния механизъм за ирландската границата, към който вариант стана ясно, че се стреми Мей. „Ние ще подкрепим Ирландия. Това е „червена линия“, която не можем да обсъждаме с британското правителство“, отсече Тимерманс.

Припомняме, че в Камарата на общините обсъждането на План „Б“ продължава с пълна сила. Гласуването ще се състои на 29 януари, а според предварителния сценарий Брекзит трябва да стане факт точно 2 месеца по-късно.

Най-ново

Единична публикация

Избрани