Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хонг Конг въстана: Протестиращите поискаха оставка на правителството

[post-views]
Хонг Конг въстана: Протестиращите поискаха оставка на правителството

kitajВластите в Хонг Конг освободиха известния политически активист Джошуа Уонг. 22 годишният студент е смятан за едно от лицата на антиправителствените протести през 2014г. Той беше пуснат от затвора ден след най-масовата демонстрация в историята на Хонг Конг.

Ефектът на доминото. Така коментират световните медии случващото в Хонг Конг.

От години бившата британска колония е обхващана от антиправителствени протести, като последните демонстрации бяха провокирани от плановете на правителството да приеме нов закон за екстрадиция в останала част на Китай.

Независимо, че лидерът на Хонг Конг Кари Лам, която се радва на пълната подкрепа на Пекин, обяви, че се отказва от закона  не успя да тушира общественото недоволство.

През уикенда градът беше блокиран от над 2 милиона демонстранти, които освен срещу закона за екстрадицията, те се обвиха и за освобождаването на всички политически затворници и дори поискаха оставката на Кари Лам.

За това се обяви и пуснатия на свобода студент Джошуа Уонг, който през 2014 оглави протестното движение на чадърите и заради което беше вкаран в затвора.

След като Великобритания върна Хонх Конг на Китай през 1997, Пекин възприе политиката на „една държава, с две системи“, което в общи линии даде на бившата британска колония повече свободи. През последните години централната власт в Пекин започна поредица от законови промени с които да уеднакви двете системи.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани