Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От старта на „Бъди войник” над 600 души са постъпили в армията

[post-views]
С интерес сред подрастващите премина кaмпанията „Бъди войник“ в Гоце Делчев

goceГоце Делчев беше град домакин на поредното издание на информационната кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“. Събитието беше включено и в поредицата прояви за отбелязване на 107 години от освобождението на Неврокоп. Това беше вторият град от Благоевградска област, в който кампанията гостува. Показите започнаха на площад „Гоце Делчев“, където се проведе информационна борса за набиране на войници и матроси. В нея бяха представени Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Специалните сили, служба „Военна полиция“, Националната гвардейска част, Централното военно окръжие. 

„От стартирането на кампанията „Бъди войник“ до момента в редовете на Българската армия са постъпили над 600 военнослужещи. Има няколко текущи конкурса, в които очакваме това число да се увеличи. В част от Сухопътни войски миналата седмица завърши подаването на документи за 198 длъжности, които са основно за градовете Карлово, Казанлък, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен и Белене. В следващата заповед на министъра на отбраната се предвижда да бъдат обявени още около 20 вакантни места в бригадното командване в Благоевград. Истинският прием за там ще стане в началото на следващата година“. Това каза бригаден генерал Валери Цолов, заместник командир на Сухопътни войски. 
По думите му, когато се говори за кампанията „Бъди войник”, не бива да се отчита само тази статистика. Трябва да се видят и усмивките на тези 10-годишни деца, блясъкът в погледите на тийнейджърите. „Това показва, че тези хора са нашето бъдеще“, подчерта бригаден генерал Цолов. 
Гоце Делчев е град, в който няма военно поделение. Поради тази причина тук не само се рекламира професията войник, но и беше показано пред младите хора, че могат да направят информиран избор. В същото време Министерството на отбраната показва Българската армия на място и така българският народ трябва да с гордее със своята армия, допълни заместник-командирът на Сухопътните войски. 
budi voinik badi voinik„В кампанията „Бъди войник“ участваме с техниката, която е на трети механизиран батальон и различни бойни машини. Апелът ми към младите хора е първо да осмислят, какво биха правили те, след като завършат училище. Тази кампания не е насочена само към учениците, които са в средните училища, тази кампания е насочена и към по-малките ученици. Тези деца в един момент ще осмислят факта, че да бъдеш войник е чест и гордост за нашата страна“, каза полковник Красимир Кръстев – командир на Бригадно командване – Благоевград. 
Присъстващите на площада в Гоце Делчев имаха възможност да се запознаят с условията и сроковете за кандидатстване и постъпване на служба в Българската армия. В информационната борса участваха и представители на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново и на Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“ във Варна, които разясниха условията за прием и обучение във висшите военни училища.
По същото време в района на площада в града бяха разположени образци въоръжение, техника и оборудване от състава на Сухопътните войски и Служба „Военна полиция“.
Също на площад „Гоце Делчев“ се състоя и концерт на формации към Военния клуб в града и самодейци от Народно читалище „Просвета“. На сцената излязоха група за автентичен фолклор към фолклорна формация „Форгулица” от военно формирование 26400 – Благоевград, трио „Мегдана” към Военен клуб – Благоевград, изпълнители от танцов клуб „Пиринско злато” към Военен клуб – Гоце Делчев, деца от школата към Неврокопският ансамбъл, денс-формация „Олимпея”, група „Формейшън” и танцова формация от село Дъбница.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани