Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Танкисти на учение

[post-views]
Танкисти на учение

Ns-1Валерия Тодорова
На Учебен полигон „Ново село” се проведе тактическо учение „Стоманен щит -2019”, организирано от щаба на Център за подготовка на специалисти (ЦПС). Тема на учението е отбрана на танков батальон в състава на тежка механизирана бригада. Чрез учението се оценяват способностите на 61-ви танков батальон за развръщане и изпълнение на задачи в съюзни операции в съответствие със стандартите на съюзното командване на НАТО по операциите.
Планиращ учението е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, а провеждащ – командирът на ЦПС полковник Любомир Вачев. Оценяващата комисия е от щаба на СВ под председателството на полковник Иван Иванов. Началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов осъществява помощ и съдействие по време на учението и контрол на групата за оценяване.
Учението се развива според зададена ситуация, при която има възникнал военен конфликт с висок интензитет. В хода на учението 61 танков батальон, с командир майор Евтим Максимов, извърши марш и зае батальонен район за отбрана. При настъпило вклиняване на противника предприе контраатака за възстановяване целостта на отбраната. В динамиката на бойните действия по време на „Стоманен щит – 2019”  участваха 31 танка Т-72, до 350 военнослужещи, още 7 броя верижна бронетанкова техника и 32 броя автомобилна техника.

Най-ново

Единична публикация

Избрани