Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Българин колекционира близо 750 фуражки

[post-views]
Българин колекционира близо 750 фуражки

Доц. д-р Людмил Георгиев
Доц. д-р Людмил Георгиев
Доц. д-р Людмил Георгиев е специалист по криминалистика. Понастоящем е пенсиониран полицейски служител, но продължава да работи като преподавател в полицейската академия в София, във Варненския свободен университет и има покана да води занятия във филмовата академия. Той е и колекционер на фуражки, шапки, барети и униформи, като притежава една наистина забележителна колекция.

„Изложбата на военноморски фуражки и шапки беше открита в средата на януари. От близо 20 години колекционирам униформени фуражки, шапки, каски и барети. Те са предимно от полицейските структури в България и в други страни, но също и от армията, военноморски и пожарникарски. Общият брой на експонатите, които притежавам, е около 750, а в изложбата ми за военноморските шапки са изложени около 130 експоната“, казва пред военния вестник доцент Георгиев. 

4
Една от най-трудното 'спечелените' шапки е била от съвременна дамска униформа. Фото: Николета Райдовска
В последната му изложба шапките, фуражките и пилотките са от българските Военноморски сили, но не само. Сред тях са и от САЩ, Кувейт, Полша, Сърбия и много други страни. Изложбата на доцент Георгиев беше разположена в зала „София“ на Столичната библиотека. Авторът признава, че има слабост към морето, роден е във Варна, баща му, дядо му и чичовците му са били моряци. Неговите желания също са били такива. Занимава се обаче с каякинг, ветроходство и поради това и тази част от експозицията, която беше свързана с военноморски фуражки, му е особено интересна и приятна. Когато получава поканата за тази изложба, той се съгласява веднага и избира един по-нестандартен начин за това, като щрихира по-важните исторически събития от нашата морска и военноморска история. Дълго време издирва информация, снимки и дати. 
Точно в същия си вид изложбата ще бъде експонирана и в Русе, през март, защото родното място на военния ни флот е именно Русе. На 3 март в Пантеона на Раковски в Котел ще има експозиция само с армейски фуражки. Авторът разполага и с определено количество армейски униформи. 

В колекцията авторът има и униформи, които понякога са и част от изложбите му На постоянна изложба от миналата година е полицейската част от експозицията, която ще остане до есента в полицейската академия в София. Голяма част от фуражките са нови, към действащи униформи и служби. Налага се обаче да се проветряват, да се изкарват на пряка слънчева светлина и да се използват препарати против молци и други вредители. 

Една част от фуражките му ги доставят негови приятели, когато пътуват в чужбина. Понякога и поръчва специално. Колекционерът е член на Международната полицейска асоциация и като такъв участва в различни прояви на асоциацията у нас и в чужбина. Така също се снабдява според възможностите си. Това е 18-ата експозиция на артефакти от колекциите на доцент Георгиев, която е гостувала не само в София, но и на много места в библиотеки и музеи. В рамките на годината се предвиждат поне още три изложби, за които вече има покани.
 
Много трудно се снабдява със съвременни български експонати. Пътека прави между различните специализирани институции, защото иска да си купи за колекцията дамска военноморска фуражка, която се използва в момента. 

От 14–15-годишен започва да учи в средното милиционерско училище в Пазарджик. Оттогава е с униформа. Завършва висше образование в Симеоново, в тогавашната Школа на МВР. Службата му налага в определени случаи да е с униформа, в други – не, но вижда по-късно, че неговите студенти проявяват интерес към шапките в кабинета му, където имал и една английска шапка на полицай. 

„Постепенно разбрах, че това ми е призванието, разбрах, че няма други такива колекционери на такива експонати и в тези направления. За мен наистина това е вид хоби да събирам такива предмети. Кореспондирам си Българските шапки са най-много в колекцията, но не липсват и такива от някои дори екзотични дестинации. и с други колеги от Международната полицейска асоциация. Имам познат от Сърбия, който колекционира само каски. От флота на Югославия, каквато държава вече няма и какъвто флот няма, разполагам с две фуражки“, разказва колекционерът.

Той признава, че познава и други колекционери, с които си разменят артефакти. С едно значително количество от българските шапки доцент Георгиев се снабдява във Варна, където има специализиран магазин, където се шият по поръчка. Те са представителни шапки на различните видове кораби и структури. Притежава дори шапки от подводничарския ни флот, какъвто, за съжаление, страната ни вече няма, но пък има изгледи това да се промени в едно обозримо бъдеще, както стана ясно неотдавна. 

Едно от ценните му запознанства е с негов колега – съдебен експерт, който прекарва значителна част от времето си в Полша. Той събира ковьори и прави експозиции в Полша. Така той му намира доста ковьори, а пък неговият колега му осигурява над 30 шапки от Полша. 

Основната фокус-група са децата
„Удовлетворен съм, че хората, които имат интерес към изложбите на този вид аксесоари и особено децата, могат да видят това, което съм събрал“, признава колекционерът. 
Има много посещения от деца и по този начин се авторът се надява да представи и различните професии на полицаи, военнослужещи и пожарникари. Покрай много от шапките научава и много неща за съответните служби и униформи, както в съвременни условия, така и от близкото ни минало. 
Доц. Георгиев разполага и с военни експонати от двете световни войни, които са с доказана автентичност. Те също са особено впечатляващи, когато се съберат в тематична експозиция. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани