Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
715 са новите случаи на коронавирус у нас, положителните проби са 6,4%

koronavirus-kitajДосега китайците правеха фалшификати на италианските модни марки, а сега за пръв път е обратното – оригиналът идва от Китай, а репликата му от Италия. Тази шега вече звучи като черен хумор в България, откакто новият коронавирус плъзна и у нас след като най-вероятно дойде именно от италианската област Ломбардия. 
Заразата COVID-19 доведе до най-голямата от десетилетия насам промяна в ежедневния живот на българите. Молове, ресторанти и спортни зали хлопнаха кепенци, автобуси и влакове пътуват почти празни, а самолетите направо спират. И страхът, и вирусът са невидими, но първият пълзи сред хората с много по-голяма бързина от втория. Дойде време да си дадем сметка какво е първа необходимост и какво – лукс. Храна, вода, лекарства, ток и интернет – без това не можем, а подстригването, екскурзията до Италия, почивката в Гърция, вечерята в ресторант и потенето във фитнеса са глезотии, които засега се отлагат. 
Вирусът изисква да се поддържат няколко много деликатни баланса. На първо място този между поколенията. Ако сте под 50 години и се заразите с COVID-19, вероятността да умрете е почти нулева, а ако сте над 80 – много голяма. Затова младите и активните хора трябва да се самозатварят вкъщи, за да оцелеят пенсионерите. Другият важен баланс е между тежестта на рестриктивните мерки и оцеляването на икономиката. Ако ограниченията са твърде меки, те няма да спрат вируса, а ако са твърде сурови, ще убият бизнеса и производството. 
Тазгодишният коронавирус дава възможност да видим по-ясно какви сериозни промени в социално-икономическия живот на българите са настъпили през този век. На пръв поглед извънредното положение не би трябвало да удари толкова тежко икономиката, защото промишленото производство и селскостопанските работи не са спрели. Да, но две трети от българския БВП се формира от сектора на услугите, а именно той е блокиран. За сметка на това се оказва, че голям брой професии може да се упражняват от вкъщи. Преди едно-две десетилетия бе немислимо ученици и студенти да учат, без да ходят в училищата и университетите, а днес това се случва масово. 
И още нещо – за добро или зло напоследък обвързването на България с външния свят вървеше с галопиращи темпове. Няма как да се изолираме от коронавируса, след като две от неговите основни огнища са в Италия и Испания – страни, в които работят стотици хиляди българи. Така че битката срещу епидемията не е само българска, ако вирусът не бъде надвит в цяла Европа, няма да сме в безопасност. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани