Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Mаските падат от 15 юни

[post-views]
110 нови заразени с коронавируса в Мексико

Димитър ИЛИЕВ
koronavirusОт 15 юни ще паднат всички противоепидемични мерки, като в сила ще останат само социалните и икономическите. Това обяви премиерът Бойко Борисов в сряда.
В момента все още действат забрани за работата на нощните барове и дискотеките,  както и ограничения за запълване на местата в ресторантите, театрите и стадионите. Задължително е и носенето на маски на закрито. С края на епидемичната ситуация от 15 юни щабът ще препоръча носенето на маски за хората, които кихат и кашлят, както и спазването на дистанция между хората и дезинфекция на ръцете и работните помещения.
По време на заседанието на МС премиерът Борисов се скара на министрите си, някои от които бяха без маски, даже здравният. „Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски. Ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски! На 15 юни изтича извънредното санитарно положение. На 15 юни трябва да падне всичко, само да останат социалните мерки – 60/40 и други подобни”, каза още той. „Ако бяхте прочели малко и да си го представите, щяхте да го направите правилно“, обърна се Борисов към Ананиев. Преди критиката на Борисов той беше в залата без маска, но след това бързо я сложи.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев заяви, че страната ни навлиза в етап на угасване на епидемията. В същото време обаче mutafchслед отпускане на мерките се забелязва ясна тенденция към увеличаване на случаите на новозаразени в цяла Източна Европа. За последното денонощие в сряда броят на заразените у нас беше 25 души. 
„Днес правим 100 дни, откакто издадох заповедта за създаване на Националния оперативен щаб и пак ще благодаря на всички българи, на дисциплината на хората, на усилията на всички лекари, сестри, лаборанти, РЗИ, полицаи, социални работници. Благодаря на всички българи“, заяви премиерът Бойко Борисов на редовния брифинг на щаба в четвъртък.
„Справихме се прекрасно в една много тежка зараза и пандемия. Надяваме се да няма втори, трети вълни, надяваме се всичко това да утихне.  Избегнахме я поради няколко причини – дисциплината на народа, това, че показахме като нация, че може да се пазим и да се съхраняваме, защото безспорното в това заболяване са дистанцията, дисциплината и дезинфекцията“, подчерта Борисов. 
Щабът няма да се разформирова, а продължава да работи до 31 декември. „Трябва да свикнем да живеем с този вирус, той не е утихнал. За вчера у нас има 25 случая. Но ние чисто психологически искаме да се върнем, колкото може бързо към нормалния начин на живот“, каза Борисов. Според него мерките бяха „меки, навременни и най-резултатни“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани