Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Градът на стоте войводи се слави с точните си стрелци

[post-views]
Градът на стоте войводи се слави с точните си стрелци

Валерия ТОДОРОВА

Воините от ЦПС по традиция са сред победителите в състезания и турнири на Сухопътните войски

1Военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) – Сливен, бележат през последните години поредица от успехи при участията си в състезанията и турнирите на Сухопътните войски. 
Това не са случайни постижения
– точните стрелци на ЦПС от доста време са в челната тройка.
Наред с другите успехи в трибоя през 2018 г. и 2019 г. те бяха на първо място. И още един категоричен факт – купата за първо място в крайното класиране от проведените през 2019 г. състезания и турнири между формированията на Сухопътни войски за миналата година бе връчена от командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов на Центъра за подготовка на специалисти.
Командирът на ЦПС полковник Любомир Вачев при всяко постижение на военнослужещите изразява своите радост и задоволство, поздравява ги и изтъква, че показаното от тях е ярък израз на възможности, които ги нареждат в челните позиции. Свои заслуги за представянето на отборите на ЦПС  има и техният ръководител и треньор майор Красимир Костов, който  държи да има коректност и  спортсменски дух в надпреварите.
През този месец в турнира по военен трибой на Сухопътни войски, в който участваха отбори от 11 формирования,  военнослужещите от ЦПС завоюваха второ място.  Седмица преди това представителите на ЦПС достойно се представиха и в шампионата по дуелна и щафетна стрелба между формированията от състава на Сухопътни войски и 
пак се изкачиха на почетната стълбичка
заемайки второ място в комплексното класиране. 
За постигнатия успех принос имат всички участници от ЦПС – ефрейтор Георги Колев и редниците Иван Пенев, Красимир Вълков, Пламен Цветанов и Милен Петров, които участваха и в двата турнира. Заедно с тях във военния трибой успешно участваха и младши сержант Йоанна Дараджанова, Марина Андонова, Радостина Колева и Поля Петрова. А в шампионата по дуелна и щафетна стрелба от значение бе и участието на редник Даниел Гроздев и редник Йордан Йорданов. Споделят по нещо за себе си, уточняват, че са готови за всяко ново предизвикателство и са устремени към нови постижения.
Редник Красимир Вълков е на първо място в дисциплината хвърляне на граната. И с постиженията в трите дисциплини в индивидуалното класиране той е на трето място от всички участници 2в трибоя. Редник Вълков е само от година и половина в армията, на длъжност шофьор-химик, харесва своята професия и е изключително доволен, че има такива състезания, които включват точна стрелба, бягане, хвърляне на граната, защото това са все неща, които са присъщи на добрата военна подготовка. 
Редник Радостина Колева също е отскоро в армията и споделя, че това е нейна детска мечта. Определя себе си като „мъжко момиче”, харесва, че в армията има ред и дисциплина. Фактът, че обича да спортува, й помага много – и за приемния изпит по физическа подготовка, и в тазгодишния трибой, в който 
печели първо място сред жените 
в кроса на 4 км
Редник Йордан Йорданов е в армията от октомври 2017 г., почти веднага след завършване на гимназията. Споделя, че това е избор, който е направил за себе си още като ученик в осми клас. Наученото от първоначалната военна подготовка и от модула за придобиване на специалност продължава да обогатява всеки ден и да надгражда. Той е младши механик-водач на командно-щабна машина. Това е работа, която му е на сърце, с машината са на „ти”. И може би това донякъде кореспондира със страстта му да шофира.
През свободното време играе футбол, още от ученическите години стреля с въздушна пушка и въздушен пистолет, а уцелените капачки и бутилки са предисторията на мишените, които го очакват на военните стрелбища. Вече трета година той участва в състезанията, организирани от Сухопътни войски, и това е нещо, което не само му харесва, но и нещо, за което той е подходящ състезател – безспорно е, че притежава необходимите качества и умения. Той е от това ново попълнение, на което натрупалите опит военнослужещи в тази област с готовност, колегиалност и радост ще предадат щафетата. Това заявява ефрейтор Георги Колев, който е в армията от 2003 г. , и още оттогава с отговорност, ентусиазъм и хъс става един от постоянните участници в състезанията по стрелба. 
Печелил е много първи места. При провеждане на тазгодишния трибой той е със златен медал за 
първо място при стрелбата с автомат „Калашников”
и сребърен медал при хвърлянето на граната. Харесва му да участва в състезанията и е категоричен в едно: „Отборът ни е истински колектив. На преден план е екипната работа. Дори и когато се отчитат индивидуалните постижения, те са част от цялото. Цялото, което ни обединява, като ни прави по-силни, по-уверени”. 
Такова е усещането му не само за отбора по стрелба, а и за цялата служба в армията. Говори положително и за своите командири, и за своите колеги. Ефрейтор Георги Колев е мерач в екипажа на танк Т-72 в трети взвод на първа танкова рота на 2-ри танков батальон в Центъра за подготовка на специалисти. Признава, че последните седмици на май и началото на юни са били доста динамични и подчинени на необходимостта от точен мерник. 
На  20 май са били изпълненията на щатни изстрели на Учебен полигон „Ново село”, при което поразяването на целите е за „Отличен” – оценка, с която може да се похвали и редник Пламен Цветанов, който също е мерач на танк в същия батальон. Веднага след УП „Ново село” и двамата участват през юни в шампионатите на Сухопътни войски по дуелна и щафетна стрелба на учебен център „Люляк” и във военния трибой. 
Доволни са от постигнатия успех
със съзнанието, че това е демонстрация на част от уменията, които военнослужещите притежават.  
И като говорим за точен мерник и колегиално отношение, има още един скорошен пример. Снайперският тим на ЦПС – младши сержант Даниел Георгиев и младши сержант Адем Хасанов, на турнира на Сухопътни войски през миналата година се класират на второ място, после участват в международно състезание в Германия.
На въпроса, защо тази година не участват в турнира за снайперски тимове, водещото в отговора е, че Огневи комплекс „Батмиш” е познато за тях място и при провеждане на дисциплините те биха имали сериозно преимущество, а това не би било колегиално спрямо тимовете на другите формирования от Сухопътни войски. 
Те участваха заедно със свои колеги от ЦПС в помощ на съдийския състав. И още преди турнира вече знаят със сигурност, че снайперската подготовка изисква много време за тренировки, че се основава на „цяла наука”, защото не е важна само стрелбата – тя е предшествана от 
разузнаване, маскировка, ориентиране, придвижване
Двамата не са на щат снайперисти. През последните две години те са старши специалисти – ІІ степен, в рота за подготовка на сержанти и войници. Преди около две години са изкарали  един двуседмичен и един четириседмичен курс за снайперисти. И опитът им не е бил голям, но успешно заемат почетното второ място през миналата година. Дълго време са били мерачи на танк Т-72 и това явно е доста добра основа, а може би и предпоставка за успеха им.
От разговорите с военнослужещите на преден план излезе акцент, който не е специално търсен, а такъв, който сам се налага и който кореспондира с основното звучене на същността да бъдеш войник. Думите, с които говорят, самочувствието което се излъчва, разбиранията, инициативите, които са готови да предприемат, колективният дух и добрата сплотеност, спортният хъс, който е част от усещането за физическа военна подготовка – всичко това прозвуча като една не търсена, но добра и категорична реклама на професията военнослужещ.
Да, професията войник има своите изисквания. И тези, които отговарят на тях, могат да постигнат много. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани