Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Има ли шанс?САЩ и Иран да възстановят ядреното споразумение

[post-views]
Техеран след последните санкции от Тръмп: САЩ презират дипломацията и са жадни за война

iran usa

Иран е готов да ограничи ядрената си програма, веднага щом САЩ отменят санкциите си. Това заяви   външният министър на страната Мохамад Зариф, по повод поредния сигнал от Вашингтон двете страни да подновят диалога за спасяването на ядрената сделка от 2015 г.

САЩ биха приели да разговарят с Иран, ако получат покана от ЕС, съобщиха по-рано през деня от американския държавен департамент.

Готовността на Вашингтон е поредният сигнал, че администрацията на новия президент Джо Байдън има реални намерения да съживи споразумението между Иран и великите сили. Cделката има за цел да осветли и ограничи ядрената програма на Иран, в замяна на отмяната на действащите икономически санкции.

Договореното през 2015 г. споразумение между Иран и великите сили беше поставено на карта след като бившият президент Доналд Тръмп едностранно реши да се изтегли от него едностранното. Малко след като Вашингтон върна санкциите през 2018 г., режимът в Техеран обяви, че повече няма да изпълнява ангажиментите и увеличи значително дейностите си в ядрените си комплекси.

Проблемът с иранската ядрена програма датира от десетилетия. Техеран твърди, че тя има мирни цели, но  заради липсата на прозрачност западът я смяташе за параван за иранските амбициите да се сдобие с оръжие за масово унищожение.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани