Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прожектираха два епизода от „Помни войната 1915–1918” в ЦВК

[post-views]
Прожектираха два епизода от „Помни войната 1915–1918” в ЦВК

Амбицията на автора Мария Цветкова е поредицата да достигне 10 серии

Министър Красимир Каракачанов, Мария Цветкова и адмирал Емил Ефтимов по време на представянето на филмите
Фото Николета Райдовска

Филмите „Разгромът на Сърбия“ и „Леринската операция и Каймакчалан“ от документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915–1918“ бяха представени пред публика в Централния военен клуб. На поканата се отзоваха вицепремиерът и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, двамата му заместници – генерал-лейтенант Димитър Илиев и генерал-лейтенант Цанко Стойков, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Димитър Петров и други представители на висшия команден състав. Проявата уважиха още началникът на ЦВО полковник Георги Петков, военни историци, бивши депутати от ВМРО, както и Райна Дрангова – внучка на полк. Борис Дрангов, и Елисавета Шапкарева – правнучка на пазителя на българщината в Македония Кузман Шапкарев.

Прожектираха два епизода от „Помни войната 1915–1918” в ЦВК

Автор на поредицата е заместник-директорът на Информационния център на Министерството на отбраната Мария Цветкова. ИЦ на МО е и продуцент на филма в копродукция с Националния военноисторически музей.

Само тази поредица от филми да бяхме направили е достатъчно за четиригодишната ни служба във ВТК, каза продуцентът Любомир Денов, директор на Информационния център на МО. Това, подчерта той, не е правено от сто години.

Целта ни беше да покажем защо българският войник се е сражавал толкова самоотвержено, посочи режисьорът и сценарист Мария Цветкова. Нейната амбиция е поредицата да стигне до десет филма.

Дискове с четирите епизода получиха министърът и началникът на отбраната. Министър Каракачанов, който е патрон на продукцията, сподели с публиката: „Впечатляващо е това, което виждаме, но то не е за пръв път. През тези четири години екипът на Военния телевизионен канал свърши една прекрасна и важна работа в документалното кино. Гледайки какво е постигнал българският воин през войните за национално обединение, не можем да не си зададем въпроса, защо го е постигнал. Защото е имал дух! А защо е имал дух? Защото е бил възпитаван в работа – от първи клас, от първо отделение. Възпитаван от своите родители, възпитаван от православната църква, възпитаван от цялото общество, още от дете, че българите, живеещи тогава в свободното Княжество, имат дълг към онези българи, които по стечение на обстоятелствата и каприза на великите сили, които малко само се различават от днешните, са оставили милион и половина българи под чужда власт”, каза още министърът.

„Ние, в САЩ, във военните академии учихме за Междусъюзническата, Балканската и Първата световна война повече, отколкото като ученици и  курсанти”, заяви от сцената адмирал Евтим Ефтимов, като подчерта колко е важно да се изучава българската военна история от младото поколение днес.

Във филмите са използвани архивни документи и фотографии от Държавния военноисторически архив – Велико Търново, НВИМ, Държавна агенция „Архиви“, Военна академия „Г. С. Раковски“ и регионални исторически музеи в страната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани