Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Още права към бащинството на военнослужещите

[post-views]

Промените в ЗОВСРБ са предложени от министъра на отбраната Георги Панайотов

Военнослужещите мъже да могат да ползват отпуск за гледане на дете при смърт или тежко заболяване на съпругата. Това се предвижда в предложения от министъра на отбраната Георги Панайотов законопроект за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ). Текстовете са публикувани в правителствения Портал за обществени консултации и са открити за обсъждане до 18 август.

Според мотивите на министъра на отбраната с новия текст военнослужещите мъже ще имат възможност да ползват част от отпуските за раждане, при осиновяване и за отглеждане на дете, когато майката на дете до 2-годишна възраст или осиновителката на дете до 5-годишна възраст почине или заболее тежко, поради което не може да се грижи за детето. „Със съгласието на военнослужещите мъже тези отпуски могат да се ползват от един от техните родители или от един от родителите на починалата или заболялата тежко майка (осиновителка) на детето, когато работи по трудово правоотношение. Целта на законовата промяна е да се гарантира правото на ползване на отпуск по чл. 167, ал. 1 от Кодекса на труда от военнослужещите мъже в изрично предвидените в разпоредбата на чл. 203, ал. 3 от ЗОВСРБ случаи”, се посочва в доклада на министър Панайотов към законопроекта.

Предвидена е и възможност със съгласието на военнослужещия отпуските да се ползват от бабата или дядото на детето, ако то е на възраст до 2 години при роднинство и до 5 – при осиновяване.

Проектозаконът предвижда също при отпуск за кръводаряване военнослужещият да получава пълното си възнаграждение.

С друг текст се предвижда след завършване на квалификационен курс с продължителност повече от три месеца или при стойност на разходите за курса за Министерството на отбраната, по-голяма от 5 минимални работни заплати, военнослужещите да бъдат длъжни да изпълняват военна служба в срок от две години. Мотивите за това са, че придобиването и повишаването на квалификацията на военнослужещите е свързано с модела за кариерно развитие, като в повечето случаи военнослужещите се обучават за заемане на длъжност, изискваща определена длъжностна и/или допълнителна квалификация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани