Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна КСНС при президента за нужните пари с оглед на новата Covid вълна

[post-views]
Започна КСНС при президента за нужните пари с оглед на новата Covid вълна

Политическите лидери, членове на правителството и ръководителите на силите за сигурност заседават при президента. Свикания Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) е на тема нужните средства за преодоляване на нова вълна на коронавируса, както и засиления миграционен поток през границата с Турция.

Някои от участниците в съвета коментираха темите на съвети и други актуални въпроси на влизане в президентството.

Икономическият министър Кирил Петков изтъкна необходимостта парламента да актуализира тазгодишния бюджет заради нуждата от повече пари за лекарите на първа линия и повишаване на пенсиите.

„На базата на това, че парите са в държавата просто парламентът трябва да одобри, че тяхното отпускане е целево. Ще е безумно, ако не се вземе това решение“, каза той.

Всички парламентарни комисии ще бъдат създадени в сряда, заяви председателя на парламента Ива Митева на влизане в сградата на президентството.

„Много се надявам и вярвам наистина, че в сряда първа точка ще бъдат комисиите, ще бъдат формирани. Аз призовавам за това повече от две седмици на председателски съвет. Помолиха колегите миналата седмица за още малко отсрочка. Започваме да навлизаме в този 60-дневен срок на насрочване на изборите.  Говорим в случая за президентските избори, тъй като това е задължение на Народното събрание да насрочи изборите. Има срокове по Конституция и закон“.

Председателят на парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова вижда опасност при липса на съгласие по основни въпроси политическата криза да прерасне в институционална.

„Притеснителни са и координираните атаки между ГЕРБ и ДПС, в които се включва и „Има такъв народ“ срещу служебните министри, включително с конституционната атака срещу указа на президента за назначаването на служебния кабинет. А също така и нежеланието на партиите да се включат в актуализацията на бюджета“, каза Манолова.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани