Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министри на ЕС ще обсъждат извънредно ситуацията в Афганистан

[post-views]
Според Жозеп Борел нарастващото руско влияние в Сахел изправя ЕС пред дилема

Външните министри на Европейския съюз ще имат утре извънредни разговори по видеоконферентна връзка за ситуацията в Афганистан, предаде АФП.

Това става на фона на усилия на страните членки и Европейската комисия да изтеглят своя и афганистански персонал от Кабул заради опасения от репресии, след като талибаните поеха контрола.

„След последното развитие в Афганистан и след интензивни контакти с партньорите през последните дни и часове реших да свикам извънредна видеоконференция на външните министри на ЕС утре следобед за първа оценка“, написа в Туитър върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

„Афганистан е на кръстопът. Сигурността и добруването на гражданите му, както и международната сигурност са под въпрос“, добави той.

Представители на ЕС зоват страните членки да дават визи на афганистански служители в мисиите на съюза в Кабул и на техните семейства, като се смята, че става дума за 500-600 души, заяви европейски дипломат. Еврокомисията няма правомощия за издаването на визи.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани