Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа отново е епицентър на пандемията от КОВИД-19

[post-views]

Европа отново е в епицентъра на пандемията, предупреди Световната здравна организация. Според експертите през последните месеци процесът на ваксинация на Стария континент се е забавил. Редица страни бележат скок на случаите с КОВИД-19, а смъртните случаи в други бележат своя пик.

За пета поредна седмица броят на новозаразените в Европа се е увеличил с 55%, въпреки ваксинационната кампания. От СЗО са категорични, че до болнично лечение стигат предимно неваксинирани. Директорът на организацията за Европа Ханс Клуге обвини страните в Европа в прибързаното облекчаване на мерките. Според Клуге процентът на ваксинация се е забавил в целия континент през последните месеци. Докато около 80% от хората в Испания са с напълно завършен курс на имунизация, във Франция и Германия процентите са по ниски – съответно 68% и 66%.

Още по-ниски са нивата в някои страни от Централна и Източна Европа. В Русия, къде се наблюдава пик на заболеваемостта, само 32% от населението е ваксинирано. Държавите с най-висок процент на ваксинация са Великобритания и Италия. За последните седмици рекорден брой новозаболели са регистрирани в Словакия, Унгария, Хърватия, а в последните дни и в Чехия. Критична остава ситуацията в Румъния и Русия, където се регистрират антирекорди на смъртни случаи.  В Латвия от понеделник е обявено извънредно положение, което ще остане в сила 3 месеца. От СЗО алармираха, че Европа може да регистрира още половин милион смъртни случаи от КОВИД-19 до месец февруари следващата година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Анмари Николаева

Най-ново

Виж още

Избрани