Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Висш пилотаж под звуците на „български” марш

[post-views]
Висш пилотаж под звуците на „български” марш

Крилете на света си дадоха среща в Дубай

Военен марш, свързан с България, звуча под грохота на пикиращи изтребители в небето на авиошоуто в Дубай. Мащабното изложение, в което от 14 до 18 ноември участваха 371 компании от цял свят, представи последните достижения на гражданската и военната авиация. В един от дните на изложението домакините внесоха музикален елемент в шоуто. Военен оркестър изсвири край пистата няколко местни фолклорни песни, както и маршове. Един от тях беше „Прощаването на славянката” – творба, директно свързана с България. Маршът е създаден от руснак в началото на Балканската война през есента на 1912 г. – тръбачът Василий Агапкин, като музикална подкрепа към българите и техните съюзници.

По-нататък през десетилетията маршът си пробива път през революции, войни и политически промени. Днес е сред най-изпълняваните в много страни по света, включително и в България. Оказа се, че „българският” марш живее свой живот и в Дубай…

Повече от 160 самолети, хеликоптери и дронове бяха изложени край пистата на международното летище „Ал Мактум”, а в огромното хале на авиопорта 387 делегации от повече от 140 държави въртяха бизнес – преговаряха, разменяха оферти, сключваха договори.

В това време в небето над полосата пилоти асове от военновъздушните сили на домакините – Обединените арабски емирства, ваеха с изтребители летателни арабески от висшия пилотаж. Демонстрационни групи от други държави също показваха майсторство в синевата. Маневреност и отлични летателни качества представиха екипажи с граждански самолети, сред които „Боинг” 777 Х и А 350. На полосата пък бяха разположени изтребители Ф-35 и Ф-16, руски хеликоптери К-226Т, К-52, Mi-28NE, японски военнотранспортен самолет С 2, долетял от Страната на изгряващото слънце за 14 часа, както и много граждански самолети – боинги, еърбъси, а също и бизнессамолети, както и дронове. Крилете на света си дадоха среща в Дубай.

Най-ново

Единична публикация

Избрани