Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Повишаване на порциона поиска министърът на отбраната

[post-views]
Повишаване на порциона поиска министърът на отбраната

Търсят се повече средства за издръжка на висшите военни училища.

Спирдон СТОЯНОВ

Порционните пари на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия да бъдат повишени от 120 на 200 лв. Това предвижда да направи министърът на отбраната Стефан Янев. Той съобщи тази новина на заседанието на Комисията по отбрана, която с 8 гласа „за“, 4 „против“ и 3 „въздържал се“ предложи на Народното събрание да приеме на първо четене Законопроекта на държавния бюджет за 2022 г., който се очаква да влезе в сила от 1 април. Разчетът е, че за това увеличение до края на годината ще бъдат необходими 27 млн. лв.

На второ място от МО смятат, че трябва да се повишат средствата за издръжка на висшите военни училища. Сега трансферът, който се предвижда за тях, е 36 млн. лв. Той стои замръзнал на това ниво от 5 години насам. Тук са необходими допълнително 11 млн. лв. По този начин ще може да се увеличат средствата за Военна академия с 2,5 млн. лв., НВУ – с 5,2 млн. лв., ВВМУ – с 2,4 млн. лв., и ВВВУ – с 829 хил. лв.

За порциона и висшите военни училища ще бъдат необходими още общо 38 млн. лв., които могат да дойдат от централния бюджет. Там за преодоляване на некомплекта от личен състав на Българската армия, в т.ч. за осъвременяване на кадровата политика, за 2022 г. са отделени 77 млн. лв. Депутати от различни парламентарни групи изразиха готовност между двете четения на законопроекта да предложат прехвърляне на тези средства в бюджета на МО. В рамките на тези средства ще се търси увеличаване на възнагражденията на преподавателите във висшите военни училища. Разчети по този отдавнашен проблем прави работна група. Сега добавката към заплатата за доктор е 42 лв., а за доктор на науките – 95 лв. Тя според министъра би могла да стигне съответно от 150 до 250 и от 350 до 500 лв.

Третото желание на министъра на отбраната е за придобиване на нови трикоординатни радари да се заложат около 300 млн. лв. Решаването на този проблем обаче ще се търси при евентуалната актуализация на държавния бюджет в средата на годината.

Какво е записано в проектобюджета за отбраната?

В чл. 11, ал.1 са предвидени за Министерството на отбраната 1,882 425 млрд. лв., а в чл. 1, ал. 5, пак в същия законопроект – 406,246 млн. лв. в област отбрана. Разходите за отбрана ще бъдат 1,73% от БВП с тенденция до 2024 г. да станат 2%, както предвижда Националният план. От тези 1,882 425 млрд. лв. за МО 1,588 392 млрд. лв. са текущи разходи, включително 1,233 382 млрд. лв. за персонал. За придобиване на дълготрайни материални активи са предвидени 294,039 млн. лв., в т. ч. 187 млн. лв. за многофункционален модулен кораб. Трансферите към 4-те висши училища са в размер на 36 млн. лв. За бойна подготовка са планирани 50 млн. лв., които са за гориво и боеприпаси. Оказва се, че

от 10 години за Българската армия не са купувани боеприпаси

В централния бюджет има още 100 млн. лв. – за основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада; 180 млн. лв. – за средства за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, включително и за съпътстващите разходи по придобиването му; и 126,2 млн. лв. за придобиване, модернизация и поддръжка на въоръжение и техника, в т.ч. осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29.

В заседанието на Комисията участваха още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Ралица Симеонова, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев, директорът на дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ Румяна Станимирова, директорът на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет” Ангел Маринов, парламентарният секретар на МО Христо Йорданов.

Базата за определяне на най-ниската длъжност по Закона за отбраната и въоръжените сили остава 380 лв., а обезщетенията за правоимащи съпруги на военнослужещи също не се променят и ще бъдат в размер на 340 лв. Според вносителите са осигурени средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана.

Ниските заплати в специалните служби затрудняват набирането на подготвени служители – констатира Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. В хода на дискусията народните представители разискваха въпроси по направените разчети от Министерство на финансите и службите за сигурност, като се обединиха около становището за необходимостта от бъдещо повишаване на бюджетните средства по разходни показатели за персонал и издръжка.

В проекта на Бюджет на Държавното обществено осигуряване се предвиждат малко

над 1 млрд. лв. за пенсии на излезлите от армията, МВР и службите за сигурност

Остава разпоредбата, според която от 25 декември 2021 г. процентът за една година осигурителен стаж се увеличава от 1,2 на 1,35, но без превръщане, което на практика ощетява пенсионирани военнослужещи, полицаи и др., чиято професия е рискова.

Бюджетът на фонд „Пенсии за лицата по чл. 69”, т.е. за пенсионираните военнослужещи, служители от МВР и службите за сигурност по разходите и трансферите, е на обща сума 1 050 727,4 млн. лв. Дефицитът е 220 793 хил. лв.

Лекарствата по законите за ветераните и военноинвалидите продължават да са за сметка на бюджета. През 2022 г. средствата за лекарствени продукти по чл. 4, т. 1 от Закона за ветераните от войните на Република България и по чл. 15, ал. 1 и 2 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите са за сметка на държавния бюджет и се изплащат от Агенцията за социално подпомагане чрез НЗОК.

Най-ново

Единична публикация

Избрани