Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поздравяват ни по случай празника на военните медии

[post-views]
Поздравяват ни по случай празника на военните медии

Навършиха се 130 г. от издаването на вестник „Военни известия“.

„Отправям най-сърдечните си пожелания към целия екип на най-стария институционален вестник в Европа. Той заема своето достойно място сред международните военни издания, превърнал се в еталон за професионализъм“, се казва в поздравителен адрес, получен в редакцията по случай нашия юбилей – 130 години, от името на министъра на отбраната Стефан Янев. С негова заповед 14 февруари официално беше обявен за празник на военните печатни и електронни медии в България.

 „Изданието се превърна в най-търсен източник на информация сред военнослужещите в БА, работещите в структурите на МО, както и спечели най-високо доверие на заинтересованата от военната тематика външна аудитория“, пише още военният министър в поздравленията си.

От името на военното ръководство на МО поздравление по случай издаването на първия брой на вестник „Военни известия“ – първообраз на днешния военен вестник, постъпи и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Като си дадем сметка колко хора са работили за каузата „Българска армия“ през тези години във военното издание, колко видни български общественици и дейци са публикували в него, съм сигурен, че е чест за всеки журналист да го представлява“, се казва в поздравителния адрес от името на началника на отбраната.

Юбилеят на в. „Българска армия“ и празникът на военните медии беше уважен и с поздравителни адреси от командири на видове въоръжени сили. „Вестникът винаги е имал една основна задача – да отразява и популяризира българското военно дело, да защитава честта и достойнството на българския воин“, се казва в поздравителния адрес от командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.

Висока оценка към професионализма на целия творчески екип, както и към стремежа и амбицията да се създава модерен и актуален вестник за войската и народа дава и командирът на ВВС – генерал-майор Димитър Петров.

„За тези години Вие успяхте успешно да преодолеете предизвикателствата на динамичния медиен пазар с обективност, талант и отговорност пред читателя“, се казва в поздравителен адрес по случай празника ни от името на началника на ВА „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов. Поздравителни адреси постъпиха също и от: генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции; бригаден генерал Васил Събински, командир на Командване за комуникационна и информационна поддръжка и киберотбрана; командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков; бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на ВВВУ „Г. Бенковски“; началника на Военногеографската служба полк. Иван Инковски; директора на Института по отбрана „Проф. Цв. Лазаров“ полк. доц. д.н. Борислав Генов; полк. Светослав Халваджиев, командващ Щабния елемент в България за интегриране на силите на НАТО; началника на Централно военно окръжие полк. Георги Петков; директора на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия полк. Орлин Николов; командира на 38 бЯХБЗиЕ майор Илиян Кръстев; директора на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова; Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, както и от много колеги, съратници, приятели и съмишленици.

Славна история, устремена в бъдещето

Военните медии днес са представени от в. „Българска армия“ и Военния телевизионен канал,  обединени от 2014 г. в Информационен център на МО.

На 14 февруари 1892 г. излиза първият брой на в. „Военни известия”. Според изследователите това е първият ведомствен военен вестник у нас. През 1919 г. Министерството на войната преименува изданието на „Народна отбрана”. През годините по-нататък официалният вестник на МО е имал различни наименования – „Народна войска”, „Народна армия” и сега „Българска армия”, но никога не е прекратявал дейността си за дълъг период от време. Военният  телевизионен канал стартира на 7 януари 2003 г. Първоначално програмата се излъчва от Шумен и е с продължителност 4 часа дневно. От 1 март 2004 г. ВТК вече се излъчва от София и е с 24-часова програма.

Най-ново

Единична публикация

Избрани