Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Колонцифър: Патронен празник

[post-views]
Колонцифър: Патронен празник

Евгени ГЕНОВ

Нов принтер за метал с уникални възможности.

Институтът по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ е „обетованата земя“ за върховите технологии и постижения в науката.

На 25 февруари т.г. се навършват 126 години от рождението на проф. Цветан Лазаров – патрон на Института по отбрана към МО. Не е тайна, че е гордост не само за военното ведомство. Той е и знаме, храм на науката, иновациите, креативното мислене и пример как творчески да се решава възникнал проблем и в национален мащаб.

 „Основен приоритет за нас си остава утвърждаването на Института по отбрана като научноизследователска организация, подпомагаща министъра на отбраната и Въоръжените сили. Реализацията му е свързана както с повишаване на нивото на експертизата, така и с разширяване на възможностите ни за научноизследователска дейност и в частност – лабораторната изследователска и изпитвателна база“, каза за в. „Българска армия“ директорът на Института по отбрана полковник доц. д.н. Борислав Генов.

Неотдавна институтът пое сериозен ангажимент с изпитването на платовете за производство на защитни облекла за персонал, работещ в условията на COVID-19. Това показва, че следва непрекъснато да се развиват способности в областта на изпитванията и експерименталната дейност. Предишното ръководство на институцията в лицето на полковник д-р Димитър Кирков е положило значителни усилия за разширяване на възможностите и на трите акредитирани лаборатории. „Тази тенденция продължава и сега, в по-различна посока“, смята полковник Генов.

По случай на патронния празник е предвидено откриването на лаборатория за адитивни технологии и в частност на новопридобития 3D принтер за метал. Наличието на този принтер разширява възможностите за експериментиране и разработване на прототипи. Уникалното е, че той има възможност за изграждането на детайли и от титанови сплави, което ще направи института атрактивен за участието  в проекти, свързани с развитието на адитивните технологии в интерес на Въоръжените сили.

„В момента сме в процес на реализация на нов балистичен тунел на лабораторията за изпитване на средства за балистична защита, предвид на факта, че старият е с редуцирани размери заради инфраструктурен проект на Столична община. За осигуряване на оптимални условия за осъществяване на изпитвания, научноизследователска експериментална дейност и разширяване на обхвата на акредитацията сме приели за управление бившата ремонтно-експериментална база на ВНТИ“, допълни полковник доц. д.н. Борислав Генов.

В рамките на такова разширение в близкосрочен план ще се разширят възможностите на лабораторната база на Института по отбрана по отношение на транспониране на Директива (ЕС) 2019/69, която изисква наличието на компетентен орган, който да проверява съответствието на предупредителните и сигналните оръжия с техническите спецификации. „Доколкото ми е известно, за неизпълнението на този ангажимент Република България има наложена, а не е изключено да има и последваща санкция от страна на Европейската комисия, в случай че не бъдат предприети адекватни действия следващите два месеца“, уточни полковник Генов. Тази сграда осигурява и част от необходимата инфраструктура за изграждане на сертификационен тестов център за автономни системи и изкуствен интелект в рамките на инициативата на НАТО DIANA, което България е заявила като национален принос, а Институтът по отбрана е декларирал интерес за осъществяването му.

„Необяснимо защо за реализацията на това ни намерение периодично се появява според мен нездрав интерес към приетата от института за управление сграда от други структури, което ни затруднява. Нещо повече – застрашава се акредитацията на съществуващата лаборатория за изпитване на средства за индивидуална балистична защита, която е единствена на територията на Балканския полуостров, и разширяване на възможностите й“, смята директорът.

 Преди известно време институтът декларира амбиция по отношение на подпомагане на МО в изграждането на т.нар. „военни летателни власти“. Как стои този въпрос сега ? Полковник Борислав Генов уточни, че

този нереализиран ангажимент, свързан с членството ни в НАТО, е подценяван през годините. Проблемът ще придобие критични измерения след придобиването на новите бойни самолети, както и с удължаване на ресурса на намиращите се в експлоатация самолети. В отговор на този ангажимент Институтът по отбрана възнамерява да създаде специализиран отдел за летателна годност. Стъпка в правилна посока е създадената в МО работна група, която е натоварена с решаването на проблема. А това трябва да се случи, колкото се може по-скоро поради факта, че нации, които са приети след България в Алианса, вече са в процедура по сертифицирането на такива власти. „Иска ми се да благодаря на всички наши служители. Истината е, че без техните професионализъм и всеотдайност, а те буквално горят в своята работа, институтът няма да е това, което е сега. Честит празник, колеги!“, заключи полковник доц. д.н. Борислав Генов.

Полковник доц. д.н. Борислав Генов, директор на Института по отбрана:

Отсега се готвим за „Хемус 2022“

„Сега сме фокусирани върху подготовката и организирането на научната конференция в рамките на специализираното международно изложение за отбранителна техника и услуги „Хемус 2022“, както и съпътстващите мероприятия в рамките, за които Институтът по отбрана традиционно има отговорности – демонстрационните стрелби и подготовката на щанда на Министерството на отбраната. В рамките на изложението се предвижда и провеждането на специализиран симпозиум, насочен към иновациите“, заяви директорът на Института по отбрана полковник доц. д.н. Борислав Генов.

Според него основното натоварване в момента е свързано с разработването на технически спецификации и тактико-технически задания, като се стремим да компенсираме технологичното забавяне вследствие на неравномерността на подаване на заявките.

Продължава и реализацията на международни и национални научноизследователски проекти, в които Институтът участва, като се подготвя и за стартирането на няколко на ведомствено ниво фокусирани предимно към текущи проблеми на Въоръжените сили и към бъдещо развитие на технологиите в отбраната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани