Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наблюдението за плаващи мини – задължителен елемент в ученията на море

[post-views]
Наблюдението за плаващи мини – задължителен елемент в ученията на море

Атанас ПАНАЙОТОВ

Екипажите от Флотилията бойни и спомагателни кораби на ВМС навлязоха в период на активна плавателна кампания. В задачите, включени в плановете на всички учения, присъства и елементът за наблюдение за плаващи мини по Системата за разделно движение на търговските кораби в териториалните води на Република България. В отделни случаи, при сигнал за съмнителни плаващи предмети по морските пътища, районът се проверява отделно. С тази цел на море излязоха и извършиха проверка на забелязани съмнителни плаващи предмети фрегатата „Дръзки“ и корветата „Решителни“.

Фрегатата „Смели“ приключи успешно тактическо учение на единичния кораб. По време на различните епизоди бяха изпълнени стрелби по въздушни и морски цели. Рейдовият миночистач „Капитан І ранг Димитър Паскалев“ проведе тактическо учение на единичния кораб и сдаде елементи от курсова задача. Успешна бе и стрелбата на екипажа по въздушна цел. Същите задачи на море изпълниха и екипажите на танкера бункеровчик „Акин“ и на противопожарния кораб „Ахелой“.

Активно във визуалното обследване на Системата за разделно движение на търговските кораби участват и екипажите от Военноморската вертолетна авиобаза „Чайка“. Успоредно с това започна и съвместната работа с моторния катер „Васил Левски“ за отработване на елементи от аварийно-спасителни операции. Предстоят серия от тренировки по приемане/предаване на товари/личен състав по вертикален способ от/на борда на кораб чрез лебедка.

Започнаха плаванията на фрегатата „Верни“ и на танкера бункеровчик „Балчик“ – за тактически учения на единичния кораб и сдаване на курсови задачи. В Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители започна „Курс за начална подготовка на щатни водолази от ВМС и от Сухопътни войски“. Курсът ще продължи до 10 юни т.г.

Офицери от ВМС участваха в заключителните координиращи конференции за съвместните тактически учения „Морски страж 22“ и „Въздушен страж 22“. Друга група офицери от ВМС участваха в работна група за планиране на военноморски учения European Fleet Programmer` Meeting. Български морски офицери вземат участие и във военноморското учение на Република Италия MARE APERTO 2022-1 във Военноморска база Таранто.

Най-ново

Единична публикация

Избрани