Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отпуснаха близо 5 млн. лв. за плаването до Антарктида

[post-views]
Отпуснаха близо 5 млн. лв. за плаването до Антарктида

С правителствено постановление са одобрени допълнително 4, 775 600 млн. лв. за ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – Варна, за финансиране на първата полярна мисия „Антарктика 2022–2023“ на  научноизследователския кораб (НИК) „Св. св. Кирил и  Методий“. Трансферът ще бъде от централния бюджет за тази година чрез МО. Допълнителното финансиране се налага заради въвеждането на кораба в оперативна готовност след приключване на ремонтните и ремонтно-монтажните дейности и за провеждане на полярната мисия, става ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет. Причината е, че планирането на полярната мисия е извършено и заложено преди началото на войната в Украйна и свързаните с нея неблагоприятни последици. Това обстоятелство е от изключителен форсмажорен характер и довежда до драстична промяна на пазарната конюнктура.

При планиране на разходите за цените на гориво през 2021 г. цената е била около $650 на тон, а в момента е в границата около $1300–1600 на тон. Проучванията показвали, че цената може да достигне и до $1800 за тон в Южното полукълбо по време на прехода. Освен това войната в Черноморския регион довела до сериозен ръст на застрахователните премии.

Допълнително се предвижда да се купят два броя работни лодки тип „Зодиак“. Те са задължително условие за сертифициране за плаване на кораба и са единственото средство за транспортна комуникация с полярната база, както и за дейности на море в близост до кораба. В хода на ремонта по време на провеждането на пълноценен тест на горивната система е установена необходимост от дизелов генератор. Подобна е и ситуацията с доставката на запасни инструменти и прибори за системите и механизмите на научноизследователския кораб поради спецификата на нуждите, за които той ще се използва.

До средата на декември с първия български военен научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий” ще отплава експедицията до Антарктика. На борда му ще бъдат заедно полярниците от Българския антарктически институт и екипажът на ВВМУ, които ще достигнат до българската база „Св. Климент Охридски” на о. Ливингстън.

С осигуряването на националните антарктически експедиции с кораба България за първи път ще бъде равна на другите държави в изследванията си на Ледения континент. Корабът е мечта за поколения български антарктици и учени, които досега нямаха научноизследователски плавателен съд, с който да правят проучвания.

След края на ремонта освен научноизследователските дейности от Националната програма за полярни изследвания с НИК 421 ще бъдат осигурявани и изследвания в Черно море и Световния океан, провеждани от СУ „Св. Кл. Охридски“, БАИ, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани