Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Стоян Стоянов: Възраждаме полигон „Сливница“

[post-views]
Полковник Стоян Стоянов:  Възраждаме полигон „Сливница“

На терен бяха между 1300–1500 военнослужещи от различни формирования.

„Учението „Балкан-22“ е венецът на подготовката за Сухопътните войски (СВ) през 2022 г. Това е командно-щабно учение, като през Фаза 3 беше проведена и т. нар. динамична част – тактически учения с бойни стрелби. Епизодите се проведоха на полигоните „Корен“ и „Сливница“. Военното ръководство на СВ си постави за цел един цикъл от учения, който да предхожда това голямо командно-щабно учение. Това каза полковник Стоян Стоянов – началник на Отдел „Подготовка“ – СВ, и началник на групата за разбор и анализ в рамките на учението „Пирински страж-22“, което беше част от голямото учение „Балкан-22“.

„В „Балкан-22“ участваха всички формирования от Сухопътните войски, с изключение на 61-ва механизирана бригада – Карлово, защото естеството на задачите, които изпълняваше през тази година, беше много наситено и  преценихме, че те няма да участват. Всички формирования от СВ участваха под формата на клетки за отговор, като основният обучаем беше Втора механизирана бригада с 31-ви механизиран батальон. На полигон „Сливница“ участва 3-то бригадно командване като допълнително обучаем“, каза полковник Стоянов.

Целите на учението бяха да се съгласуват действията на всички формирования на СВ. Замисълът на учението беше под единен сценарий да се планира и проведе участие на формирования от СВ в състава на сухопътния компонент в цялостна операция на територия на страната.

Всички командири от звената батальон, бригада и СВ тренираха определени процедури, които да дадат възможност да се стиковат действията и да се извърши планиране, което по време на Фаза 3 на учението да се провери дали под формата на тактически учения с бойни стрелби е извършено правилно планирането.

„Така са замислени мероприятията, че двата полигона да бъдат напаснати към тактическия замисъл на учението „Балкан-22“. В епизодите на учението участваха и модернизирани танкове от Центъра за подготовка на специалисти. Конкретно за полигон „Сливница“: Тук повече от 20 години не са стреляли танкове. Една от целите на военното ръководство на СВ е да възроди използването на полигон „Сливница“, категоричен беше полковник Стоянов.

И двете формирования – Втора механизирана бригада на полигон „Корен“ и 3-то бригадно командване на полигон „Сливница“, участваха във Фаза 3, като едните осигуряват рубеж за провеждане на контраатака, а другите, в лицето на 3-то бригадно командване, провеждаха въпросната контраатака за възстановяване на целостта на отбраната. Едните правиха кризисно планиране, другите също правиха кризисно планиране и заедно под ръководството на СВ се проведе контраатака за възстановяване на целостта на отбраната.

„На терен бяха между 1300–1500 военнослужещи от формирования от СВ. Нов момент беше използването на реактивна батарея от 4-ти артилерийски полк в Асеновград. „Балкан 22“ беше голямо учение с голямо напрежение от гледна точка на реално логистично осигуряване, натоварване на личния състав, но всички задачи бяха изпълнени“, посочи полковник Стоян Стоянов.

Полковник Митко Балтов:

Изпълнихме изнасяне от взводни колони

„Учението за нас започна с марш на 9 октомври от гарнизон Благоевград и от гарнизон Враца от пунктовете за постоянна дислокация до учебен център „Сливница“. Поради спецификата на полигон „Сливница“ беше изпълнено само изнасянето от взводни колони“, каза полковник Митко Балтов – командир на 3-то бригадно командване.

В началото пристигна тежкият ешелон и започна предислоцирането на верижната техника от гара Петърч към учебния център. След това бяха проведени ротни тактически учения, на които целта беше да се съгласуват действията на личния състав при задачи, свързани с настъпателни операции.

На 14 октомври беше проведено третото ротно тактическо учение на тема: „Настъпление на механизираната рота от движение“. И трите учения на ротите предхождаха батальонното тактическо учение, което беше част от командно-щабното учение „Балкан 22“ с реално използване на войските на местността.

„Различното при тези учения беше, че миналата година една механизирана рота от състава на трети механизиран батальон взе участие в батальонно-тактическото учение с бойна стрелба на десети механизиран батальон, а тази година за първи път взеха участие и бойните бронирани машини, а досега повече е била използвана верижната техника“, коментира полковник Балтов.

Полковник Георги Калчев:

Трите роти участваха като цял механизиран батальон

„Първа механизирана рота от Трети батальон беше с бронираните машини. За първи път те участваха в учение. Втора и Трета рота бяха с верижни машини – МТЛБ. За първи път трите роти като цял механизиран батальон участваха в общо учение“, каза полковникГеорги Калчев – заместник-командир на 3-то бригадно командване – директор на учението „Пирински страж 22“.

„Основните задачи, които отработихме, са предислоциране, настъпление, въвеждане на резерв, извеждане на нов резерв, след като се въведе единият резерв, преследване на противник. Наблюдавахме голямо желание и старание от страна на личния състав да изпълнят задачите“, категоричен беше полковник Калчев.

Модернизирани Т-72 атакуват с „танкова рулетка”

Воини от Трето бригадно командване настъпват срещу „противника”, поддържани от танкисти, логистици и химици

Грохот на тежки верижни бойни машини и тътен от стрелба на модернизирани Т-72, сменящи позицията си по способа „танкова рулетка”, огласиха полигон „Сливница” на 17 октомври. В пореден ден от мащабното учение на Сухопътните войски „Балкан-22” беше изпълнено преминаване на батальон в атака.

Основните участници бяха военнослужещи и техника от Трето бригадно командване, подкрепяни от колегите си от придадени формирования – танкисти от Центъра за подготовка на специалисти в Сливен, логистици от 110-и полк в Пловдив, химици от 38-и батальон за ЯХБЗиЕ в Мусачево и др. И въпреки че стрелбата беше изпълнена с 30% от боеприпасите, зрелищната устремна атака на батальона се превърна в мощен удар със стоманения юмрук на пехотата срещу „противника”.

Една след друга във взводни колони на пресечения терен излизаха ротите от Трето бригадно командване с бойни машини МТЛБ, „Командо Селект” и „Гардиън”. На скорост преодоляваха пресечения терен и устремно овладяваха „противниковите” позиции. Солидна поддръжка им осигуряваха четири модернизирани танка Т-72. С право мерене те отваряха път за настъпващите механизирани подразделения. Машините демонстрираха стрелба по способа „танкова рулетка”. При него два по два танковете се редуваха да излизат напред, да стрелят и да се изтеглят назад. И това се повтори няколко пъти. Целта е със смяната на позициите си танковете да са по-малко уязвими от „противника”.

„Досега участниците в учението показаха доста добро взаимодействие между механизираните и танковите формирования. Като цяло синхронът е много добър, както и с артилерийските формирования, които участваха по предварителния етап в ротните тактически учения, заяви за военните медии командирът на Трето бригадно командване полковник Митко Балтов.

Представена беше и артилерийска подготовка преди атаката. Поддръжка на настъпващите сили оказваха и подразделения със ЗУ-23, които се движеха зад бойния ред. „Миналата седмица им се даде сертификат, защото това е ново подразделение, което дойде при нас. Реално това ще им е първата бойна стрелба след сертификацията”, заяви старшина Георги Караджов, главен сержант на Трето бригадно командване. По думите му идеята на учението е да се покаже сработването на различни формирования.

Предстои сертификация за операция „Алтеа”

Сертификация на оперативния резерв на рота „Алтеа” предстои за Трето бригадно командване в края на ноември и началото на декември, заяви за военните медии полковник Митко Балтов. „От началото на 2023 г. започваме участие в конференции, тъй като догодина 3-ти механизиран батальон е основен действащ състав на учението Defender Europe 23, което ще се проведе на полигон „Корен”. Пак ще бъде с бойна стрелба и с участието на наши коалиционни партньори”, поясни той.

Полковник Балтов похвали представянето на военнослужещите в епизодите на „Сливница” от учението „Балкан-22” и представи останалата поредица от подготовки, които предстояха на полигона в близките дни. „Видяхте огневото поразяване, взаимодействията между родовете войски – механизирани, танкови и артилерия, аз съм доволен от това, което показаха военнослужещите. От утре (18 октомври – б. р.) започва батальонното тактическо учение. От днес започна и командно-щабното учение. Оттук, след като завършим, слизам долу в командния пост и се включвам активно в командно-щабното учение. До 20 октомври, когато е вече тактическото учение с бойни стрелби на Трети механизиран батальон”, заяви командирът на Трето бригадно командване.

Полковник Балтов посочи, че на участващите в учението военнослужещи, които нощуват в палатки, са осигурени всички необходими условия за живот. „Изградена е полева кухня. Осигурена е топла котлова храна – закуска, обяд и вечеря. Има изградени и полеви бани, в които хората да вземат по един душ”, поясни той.

„Войниците, офицерите и сержантите са мотивирани. Показват огромни способности. Имат висок боен дух и го демонстрират на полето”, обобщи полковник Балтов.

На „Сливница” имаме възможност да наблюдаваме Фаза 3, което е тактическо учение с бойна стрелба на 3-ти и 10-и механизиран батальон от Трето бригадно командване, каза началникът на отдел „Подготовка” в командването на Сухопътните войски полковник Стоян Стоянов. „Колегите от Благоевград показват сглобеност на действията, възможности и способности, които те са постигали вследствие на допълнително проведени подготовки през учебната година. Самото учение се явява венец в подготовката на Трето бригадно командване, и по-конкретно – на 3-ти механизиран батальон”, допълни той.

„Хубавото за нас от СВ е, че можем да се похвалим с модернизирана техника. Не нова, а стара техника, която е модернизирана и са въведени в нея нови технологии. Това е направено на платформата на танк Т-72. На полигон „Сливница” може би повече от 15–20 г. не са чували стрелба с танк, но вече и това се случи. Възстановяваме едни стари способности, които Българската армия е имала, респективно СВ. И сега отново започва да се тренира на полигон „Сливница”, изтъкна полковник Стоянов. Той изрази надежда да се увеличат занятията и ученията на полигона. Догодина, предполагам, ще продължи традицията да се използват родовете и специалните войски, най-вече инженерни формирования, за подобряване на инфраструктурата на самия полигон, поясни полковник Стоянов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани