Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Авиационната библиотека събра съмишленици

[post-views]
Авиационната библиотека събра съмишленици
Генерал-лейтенант Цанко Стойков е най-големият дарител на библиотеката
Фото ВВС

Командването на ВВС отбеляза празнично Деня на народните будители в Авиационната библиотека на Военновъздушните сили. Мястото е притегателен център на будните умове, за емоционално и духовно свързаните с родната авиация и българските ВВС и е хранилище на стотици книги. Богатият фонд дава възможност за намирането необходимата информация, свързана с авиацията, зенитно-ракетната, радиолокационната, свързочната и тиловата техника. Авиационната библиотека съхранява историческа и съвременна литература за всички родове войски, съставляващи симбиозата на българските Военновъздушни сили. Библиотечният фонд се обогатява всяка година благодарение на всички дарители, които не пазят книгите си само за себе си, а ги споделят за общо ползване в библиотеката.

Тържеството започна с обявяване имената на дарителите на Авиационната библиотека за 2022 г., а командирът на ВВС генерал-майор Петров връчи свидетелства за дарение на всички онези, които през изминалата година предоставиха безвъзмездно на библиотеката свои книги, периодични издания и произведения на библиотеката. С всяка изминала година броят на дарителите се увеличава и тази година те са двадесет и пет. Благодарение на тях във фонда на Авиационната библиотека са постъпили 236 тома книги, свързани с авиацията и ВВС, още 198 тома неавиационна литература, както и 786 екземпляра периодични издания.

В Деня на народните будители, на традиционна церемония пред сградата на президентската институция беше издигнато националното знаме на България Фото Николета Райдовска

Сред присъстващите бяха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, командирът на българските Военновъздушни сили генерал-майор Димитър Петров, научният секретар на Института за космически изследвания и технологии към БАН професор д-р инж. Деница Борисова, председателят на Българска авиационна асоциация о.з. бригаден генерал Пламен Богданов, председателят на Фондация „Български ВВС“ о.з. бригаден генерал Спас Спасов, ветерани и много приятели на авиацията.
В свое обръщение генерал-майор Димитър Петров изрази своята благодарност към дарителите.
Емоционално слово произнесе и генерал-лейтенант Цанко Стойков, който е и най-големия дарител на библиотеката с над 160 тома литература.
Професор д-р инж. Борисова връчи юбилеен плакет от името на директора на Института за космически изследвания и технологии към БАН. Празничната програма продължи с представяне на новоизлязлата авиационна литература през годината. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани