Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бабушките са като кокичетата за пролетния риболов

[post-views]
Бабушките са като кокичетата за пролетния риболов

Сред неизбежните риболовни неудачи през дългата зима, още при първите пролетни симптоми у рибарското сърце се пробужда онази толкова позната тръпка на предстартовата треска. Въдиците се подготвят, прави се щателен технически преглед на оборудването, уговарят се предстоящите риболовни маршрути. Пролетта възражда живота в природата и това внася допълнителна мотивация да се влезе с летящ старт през новия сезон.

И рибите дълго са чакали това време. Изтощени от кислородния глад, изнемощели от мижавата храна през зимата и в същото време – натежали от зреещия хайвер. Ето достатъчна предпоставка да се нахвърлят с апетит към всякаква предложена храна и да се задържат на захраненото петно задълго.

Списъкът на рибите от най-многобройното у нас шараново семейство задължително започва с бабушките. Къде са сега? В по-плитка вода, разбира се, където ще намерят удобни територии за хвърляне на хайвера. В по-ранна пролет може и да се застоят в по-дълбоки участъци, но с трайното затопляне през април са вече на метър-два дълбочина – по обширни разливи, в особени ръкави и устия на язовирите.

С какво се хранят? Не са претенциозни към храната, понеже доскоро са били в типично зимни пости и сега налитат на всичко, което сметнат, че става за ядене. Най-вече дребни дънни организми, понеже растителната храна, към която се ориентират през лятото, сега все още е оскъдна.

С какво се ловят? Ако са на близка дистанция, няма по-добър избор от един чувствителен директен телескоп. При добре балансирана линия риболовът става много динамичен и спокойно може да се премине в стил „гол след гол“. Ето примерен вариант на постройката: основно влакно 0.12/0.14мм, повод 0.10мм с кука №18. Плувка еднограмка е достатъчна, ако не се налага да се търси по голяма дълбочина.

При нужда от по-далечно замятане ще се заложи на прът с макара – мачовили болонеза, а може и най-обикновен телескопичен прът от серийното китайско производство.

Как кълват? Изключително разнообразно и атрактивно. Плувката ще потрепне веднъж-дваж като знак за предупреждение, пък току се потопи плавно. В друг случай ще се измести встрани, в трети – само леко ще наведе антенката и ще се задържи достатъчно дълго така, че да даде време за засичане. Понякога поведението им се променя в хода на деня и това се отразява на резултатите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани