Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Забранен ли е ловът на дива коза у нас, или не за всички?

[post-views]

Наскоро в. „Труд“ цитира иформационния сайт „Еко Новини“, в който бше публикувана информацията, че бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов и неговият заместник Тома Белев са разрешили отстрел на диви кози и трофеи в Ловно стопанство Девин.
Според „Еко Новини“ убити са три животни – две мъжки и едно женско. Единият мъжки екземпляр е отстрелян от германския ловец Волфганг Жорден, пристигнал в България на 5 декември 2022 г.
Сайтът посочва, че според служители на горското стопандво, пожелали анонимност, екземлярът е трофеен, а германецът е платил хиляди левове, за да се сдобие с правото да ловува защитен вид. Това е причината ДЛС Девин да получи разрешение за отстрел по дерогация.

Разрешението било издадено от Министерството на околната среда и водите, когато начело там бяха зелените активисти Борислав Сандов и Тома Белев. От „Еко Новини“ са се сдобили с тази информация от пресцентъра на МОСВ след официално запитване по Закона за достъп до информацията. За 2022 г. са издадени 6 разрешителни за общо 28 броя диви кози. Съгласие са дали и от Сдружението за дива природа „Балкани“ и българско-швейцарската фондация „Биоразнообразия“, които също участват в съвета по издаване на разрешителните.

Rupicapra rupicapra

Случаят не бил изключение, а по-скоро традиция за ДЛС Девин, което се рекламира пред заможни чужденци като дестинация за диви кози, се казва още в публикацията.
Остава въпросът защо за едни се правят изключения при отстрел на защитени видове, а за други не. И то в едно спортсменско хоби, каквото би трябвало да е ловът, където единствено точният спусък и ловните умения имат значение. Нали уж всички сме равни, но всъщност – някои повече.

Балканската дива коза е подвид, разпространен в планините само на Балканския полуостров. Присъства в по-високите планини на Балканите (без Хърватия). Основната част от популацията на подвида е в българските планински райони. Може да се види в планините Рила, Пирин, Стара планина, Западни Родопи и Витоша. В миналото популацията е била значително по-голяма.

Територията на България е била ловен обект за дивата коза, но в наши дни числеността й е крайно ниска и е защитена от закона. Живее до 18–25 години. Най-големите й неприятели освен бракониерите са скалният орел, мечката, вълкът, лисицата и скитащи (подивели) кучета. Избягва лесно естествените си врагове, тъй като се катери бързо по труднодостъпни места.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Виж още

Избрани