Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кремъл обеща да реагира на предаването от американските власти на конфискувани руски активи за възстановяването на Украйна

[post-views]
Кремъл разкритикува Макрон и Камерън заради техните изявления за Украйна

Кремъл каза днес, че ще реагира, споменавайки възможността за правно оспорване, на прехвърлянето от американското правосъдие на конфискувани руски средства за подпомагане на възстановяването на Украйна, предаде Франс прес.

„Трябва да видим дали те (американците) се опитват да аргументират това юридически. Това е атака срещу нещо свято за САЩ: правото на собственост“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„При нормални условия това трябва да бъде предмет на правен спор, който (Русия) би имала солидни шансове да спечели“, каза пред журналисти говорителят, като увери, че не трябва да се оставя това действие „без отговор“.

Американският министър на правосъдието Мерик Гарланд обяви вчера, че е финализирал първия трансфер на конфискувани руски активи, които да бъдат използвани за възстановяване на опустошената от войната Украйна.

През февруари Гарланд разреши отпускането на Украйна на 5,3 милиона долара, иззети от сметките на руския олигарх Константин Малофеев, който подкрепя руската инвазия.

САЩ обявиха през март 2022 г. създаването на специален орган, натоварен с наказателно преследване на „корумпирани руски олигарси“ и всички, които нарушават приетите от Вашингтон санкции срещу Москва.

Оттогава американските власти санкционираха и блокираха плавателни средства и самолети на стойност повече от милиард долара, както и замразиха активи, възлизащи на стотици милиони, на руския елит в американски сметки.

Американският президент Джо Байдън поиска още от началото на руската инвазия да разпредели конфискуваното имущество за подпомагане на Украйна.

За да направят това обаче американските властите трябва да докажат, че активите са свързани с незаконна дейност, което не винаги е лесно, посочва АФП.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани