Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН за първи път отбелязва официално бягството на стотици хиляди палестинци от територията на днешен Израел

[post-views]
Израел настоява шефът на агенцията на ООН за палестинските бежанци да подаде оставка

ООН за първи път ще отбележи официално годишнината от напускането преди 75 години на стотици хиляди палестинци на територията на днешен Израел в резултат от разделянето на управляваната от Великобритания палестинска територия при създаването на еврейската държава, предаде Асошиейтед прес.

Палестинският президент Махмуд Абас оглавява отбелязването в ООН на годишнината от събитието, което палестинците наричат „Накба“ („Катастрофата“).

Палестинският посланик в ООН Рияд Мансур определи официалната проява в ООН като историческа и значима, тъй като Общото събрание е изиграло ключова роля в разделянето на Палестина. „Това е признаване на отговорността на ООН за това, че в продължение на 75 години не можа да намери решение на тази катастрофа за палестинския народ“, каза Мансур.

Той добави, че „катастрофата за палестинския народ все още продължава“. Палестинците все още нямат независима държава и нямат право да се завърнат по домовете си, както предвижда резолюция на Общото събрание, приета през декември 1948 г.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан осъди честването, като го нарече „отвратително събитие“ и „явен опит за изопачаване на историята“. Той заяви, че тези, които ще присъстват, ще демонстрират одобрение за антисемитизма и ще дадат зелена светлина на палестинците да продължат да използват международните органи, за да популяризират своя клеветническа версия за събитията.

„Накба“ почита около 700 000 палестинци, избягали или принудени да напуснат домовете си през 1948 г., посочва АП. Съдбата на тези хора и техните потомци продължава да е един от основните спорни въпроси в арабско-израелския конфликт. Израел отхвърля исканията за масово завръщане на бежанците в отдавна изгубените им домове, като твърди, че това би застрашило еврейския характер на страната.

САЩ бяха сред страните, които заедно с Израел гласуваха против резолюциятаза днешното възпоменание, а американската мисия заяви, че нито един американски дипломат няма да присъства на него.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани