Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зелена светлина за нов евро-корейски щурмови вертолет

[post-views]
Логистична рота в Бургас получи оценка „Боеготов“

Airbus Helicopters и Korea Aerospace Industries (KAI) се договориха в края на август да започнат серийно производство на съвместно разработения лек вертолет Light Attack Helicopter (LAH). KAI ще произвежда вертолета в завода си в Сачън (Южна Корея), а Airbus ще доставя комплектите за масовото производство. Първите 10 машини трябва да бъдат доставени на Корея през декември 2024 г., а производството ще продължи през следващото десетилетие. LAH е базиран на Airbus H155 и ще замени остарелите вертолети AH-1S Cobra и MD 500 Defender на корейските СВ.

Airbus и KAI ще разширят партньорството и за многоцелевите вертолети KUH, за да отговорят на широк спектър от нужди за граждански и воени вертолети. Вече са предвидени варианти за морската пехота и за противоминна борба.

Airbus и KAI започнаха партньорство с многоцелевия KUH през 2006 г., последвано от разработването на щурмовия LAH. „Целта на проекта бе да се разработи модерно въоръжен вертолет за съвременното бойно поле”, заявиха от KAI. Прототипът му излетя за първи път през юли 2019 г. и бе сертифициран през 2022 г. след тестване за бойна годност при всякакви метеоусловия. Компаниите си сътрудничат и по лекия граждански вертолет LCH, също базиран на H155, чията първа доставка бе през октомври 2022 г. KAI се стреми да увеличи максимално общите подсистеми и части на гражданските и военните версии, за да намали производствените и оперативните разходи.

LAH има многобройни промени спрямо H155 – нов кокпит, подобрена скоростна кутия и преработени витла на ротора. Може да превозва до 10 напълно въоръжени войници. Ще се изпълнява както за атакуващи, така и разузнавателни мисии. Има 4-осна автоматична система за управление на полета (AFCS) и самоуплътняващи се горивни резервоари. Двигателите са 2 HAS-Arriel 2L2 с мощност 763 кВт всеки.

Основни тактико-технически характеристики:

Екипаж: 2 пилоти

Дължина: 14,6 м

Височина: 4,35 м

Маса празен: 3400 кг

MTOW (макс. тегло при излитане): 4920 кг

Диаметър на главния ротор: 12,6 м

Площ на главния ротор: 124,7 м2

Макс. скорост: 243 км/ч

Далечина на полета: 857 км

Далечина на прелитане: 985 км

Височина на полета: 4572 м

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани