Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Absolvo te – книга, провидяла кръвта в Газа

[post-views]
Absolvo te – книга, провидяла кръвта в Газа

Израелско-палестинският конфликт е в основата на нашумелия през 2021 г. роман на българския автор Георги Бърдаров Absolvo te (Прощавам ти). Същата година той получава Европейската награда за литература.

Сега напомняме за него, доколкото злощастно тази година ще се запомни с откриването на палестинско-израелския военен конфликт, тежък, кървав и братоубийствен. Романът се корени в случващото се с години в Близкия изток. „За мен това е омагьосан кръг и не виждам как ще има изход”, казва авторът. Неговата теза е, че насилието ражда насилие, но и безсилието ражда насилие. Светът се пренарежда и с този пореден военен конфликт. Георги Бърдаров смята, че отиваме към постиндустриалната и технологическата ера, което е свят, различен от днешния. И казва, че е нормално да имаме това пренареждане на света, събрано в конфликти, катаклизми и войни.

Пейзажите на Калия Калъчева: между реалното и измисленото

До 14 януари в столичната галерия  Little Bird Place Калия Калъчева, възпитаничка на проф. Андрей Даниел, излага картините си в поредната си изложба – „Смесена реалност”. Тя продължава да представя линията си на изследване на понятието за пейзаж – като визуално преживяване и като жанр в живописта. В картините й се усеща ритъмът на съвременността с нуждите от все по-силно изразени забързаност, трескавост, ненаситност, свърхпотребление на преживявания и продукти, желанието на днешното общество за случване на нещата тук и сега, наведнъж. Сякаш са се изпарили бавното и напоителното живеене, съзерцанието и непосредствеността. Живеем между реалното и виртуалното, а линиите на пресичане са все по-изтънели. 

Настоящата изложба с очаквана от художничката абстрактна живопис разисква именно проблемите на свръхвремето в състояние на „смесена реалност”. С навлизането на изкуствения интелект в изкуството все по-гръмко ехти въпросът „как” е създадена дадена творба. Абстрактните пейзажи на Калия Калъчева трептят между реалното и измисленото. 

„Комедия на корупцията” зловещо смешно повтаря стари времена

Театър „Българска армия” изпраща годината с интересна премиера. Това е „Комедия на корупцията” по романа на Франц Кафка „Процесът”. Режисьор е Васил Дуев–Тайг. Днес  проблемите, вълнували автора, са потресаващо еднакви и вълнуващи. И днес административните структури са способни „да спечелят войната” с т.нар. малък човек. Когато той е безсилен срещу заведено срещу него дело, без да е виновен. Темата е за тоталитарните режими, за техните дехуманизация и корупция, за разграждането на обществото. Инструментът на автора и на театралния екип срещу всичко това са средствата на комедията, смеха. А сцената ни прехвърля в някакво кабаре в предвоенна Германия. В ролята на главния герой Йозеф К. е Ясен Атанасов. Символът на корупцията и интригата е едно жълто „паве”, асоциацията със софийската действителност е видима. Животът на героите протича на границата на реалното и нормалността, а клоунският смях горчи.

Актьорският екип играе в шеметно темпо: Владимир Матеев, Гергана Плетньова, Луизабел Николова, Симеон Дамянов и Ахмет Исмаил. А след сериозната и тежка роля на художника Винсент ван Гог във „Винсент в Брикстън” на Театър 199 Ясен Атанасов се измъква от дебелата сянка на театралното си семейство: на родителите си, актьорите Атанас Атанасов и Десислава Стойчева, както и на баба си и дядо си – легендите на Народния театър Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев.

Литературни награди на годината

Три литературни награди бяха обявени в края на годината. Теодора Димова спечели наградата „Хеликон” за романа си „Не ви познавам”. Йордан Ефтимов получи националната награда за поезия „Иван Пейчев” за стихосбирката си „Преди да измият кръвта”. А Златозар Петров стана носител на 27-ата национална литературна награда „Иван Николов” за поетичната си книга „Отдалечаване на ангела”.

Теодора Димова е отличена  заради „емоционалното гмуркане на автора в безрадостните обществено-политически реалии на съвремието ни, сторено със замах и морална смелост”, казват от журито с председател проф. Кирил Топалов. Книгата е своеобразно тематично продължение на предишната й „Поразените”, първата изследва една стара рана, новата – една нова рана. Писателката казва, че все още не можем да преодолеем деветосептемврийския манталитет.

ПРЕДСТОЯЩО

На 22.12 от 17,30 ч. във Военния клуб(ВК)–Видин: Тържествено отбелязване на професионалния празник на национална служба „Гранична полиция”

На 22.12 от 15,00 ч. във ВК–Дупница: коледен концерт във с участието на школа по пиано и танцови състави

На 22.12 от 10,00 ч. във ВК–Ловеч: коледно тържество на тема: „Как празнуваме коледните празници?”

На 22.12 от 17,30 ч. във ВК–Пазарджик: Коледен концерт на творческите формации при клуба

На 22.12 от 10,00 ч. във ВК–Чирпан: беседа за коледната и новогодишна празнична трапеза, поздравителни картички и празничен обяд за ползвателите на социалната кухня към МО в града

На 22.12 от 12,00 ч. във ВКЧ–Казанлък: коледна изложба, на детска АРТ школа „Живопис” при клуба, посветена на 85 години от откриването на сградата му, а от 18,00 ч. – Празничен юбилеен концерт на съставите при ВК.

На 26 и 27.12 от 8,00 ч. ВК–Кюстендил организира експедиция „По пътя на опълченците от гр. Кюстендил” с маршрут Кюстендил–Габрово–м. Узана–Химитли–Шейново. 

На 29.12 от 11,00 ч. във ВК–Велико Търново: лекция по повод на 29.12 – Международен ден на киното.

На 31.12 от 22,00 ч. ВК–Шумен организира празнична Коледно – Новогодишна програма пред военнослужещи от гарнизон Шумен на открита сцена на площад „Освобождение” в града.

Норвежецът ЮН ФОСЕ с Нобел за литература 2023

Тазгодишната Нобелова награда за литература ще бъде връчена на норвежкия писател Юн Фосе. Мотивът е, за „новаторски пиеси и проза, които дават гласност на неизреченото“.  Юн Фосе е издал над 30 книги в различни жанрове – романи, разкази, детски истории и поезия. Лауреатът каза, че е „изключително развълнуван, дори уплашен“ – съобщи Ройтерс. „Гледам на това като на награда най-вече за литература, която е извън други съображения“ – допълни писателят.  Той пише на новонорвежки – единият от двата официални езика в родината му. Роден е през 1959 г. в град Хаугесун, на западния бряг на Норвегия. Творбите му са преведени на над 40 езика. У нас е познат с романа си „Трилогия“. Освен престижната награда, Фосе ще получи и 11 млн. шведски крона (близо 991 хил. долара). Той надделя над имена като китайският писател Кан Сюе, Харуки Мураками, Джералд Мърнейн и унгарският автор Ласло Краснахоркай.

Най-ново

Единична публикация

Избрани