Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новите военни лидери на Китай гледат към Индо-Тихоокеанския регион

[post-views]
Новите военни лидери на Китай гледат към Индо-Тихоокеанския регион

Автор: Масааки Ятсузука Сп. National Interest

Авторът е старши изследовател в японския Национален институт за изследвания в областта на отбраната


В края на миналата година Постоянният комитет на 14-о Общокитайско събрание на народните представители (ОСНП) назначи Донг Дзюн, бивш командир на ВМС на Народната освободителна армия, за нов министър на отбраната на Китай. Това стана повече от два месеца, след като предшественикът му беше освободен. ОСНП обяви и отстраняването на девет висши офицери от армията. Преди това двама командири на Ракетните сили бяха сменени при изненадваща чистка, а лидерите на Силите за стратегическа поддръжка попаднаха в разследване. Такива големи размествания в редиците на генералитета подчертават посоката, в която лидерът на страната Си Дзинпин ще насочва военната си реформа, както и проблемите, пред които той е изправен.

Показателно е, че Донг Дзюн е първият началник на флота, който става министър на отбраната на Китай. Това подсказва намерението на Си да насърчи доверието със съседните страни, с които Китай е във все по-голям конфликт заради морски интереси. Дзюн има богат регионален опит, като е служил в източните, южните и северните военни региони и като заместник-началник на щаба на военноморските сили. Назначаването му може да цели даването на тласък за ускорени преговори между Китай и страните от организацията АСЕАН относно Кодекса за поведение в Южнокитайско море. Дзюн също така е ръководил съвместни учения с руската армия и е в тясна връзка с нея според експерт от Тайван.

Това обаче не означава, че морската позиция на Китай е станала умерена. Министърът на отбраната има малко реални правомощия в рамките на администрацията на Си, която прокарва като свой основен интерес твърда линия по морските въпроси.
Назначаването на Донг Цзюн може също да отразява плановете на Си Дзинпин за преструктуриране на военните отношения със САЩ. Предшественикът на Цзюн, Ли Шанфу, не можа да участва в преговорите между САЩ и Китай по отбранителни въпроси, тъй като беше санкциониран от Вашингтон по времето, когато беше директор на отдела за развитие на въоръжението и екипировката на армията. През миналия месец преговорите по военни теми между САЩ и Китай бяха възобновени и Цзюн вероятно ще поеме активна роля в дискусиите по морските въпроси. Тези подновени преговори във военната сфера между Вашингтон и Пекин едва ли ще снижат нивото на конфронтация, но може поне да помогнат за предотвратяване на случайна ескалация.

Донг Дзюн е първият началник на флота, който става министър на отбраната на Китай

Друго забележително назначение е приемникът на Донг Цзюн на длъжността командир на флота. То ни насочва към мисълта, че Пекин ще постави фокуса върху подводните способности, Ху Джунмин има богат опит като специалист по подводници. Миналия август медиите съобщиха за инцидент с китайска подводница, въпреки че Китай отрече това да се е случило. Назначаването на Ху за висш военноморски командир няколко месеца по-късно ясно показва, че администрацията на Си иска да подобри своите подводни оперативни способности.

Фокусът на Китай върху подводниците е в съответствие с плановете му за Тайван. При конфликт за Тайван се очаква китайската армия да блокира острова, за да парира предоставянето на чужда помощ, която би трябвало да пристигне от изток. За да направят това, китайците трябва да разположат флот от самолетоносачи в западната част на Тихия океан и едновременно с това да гарантират, че техните подводници доминират над своите тайвански противници, които ще бъдат подкрепени от сили от САЩ и Япония. Тайван наскоро пусна на вода произведена в страната подводница.

Си също така ще се надява, че тези назначения може да помогнат за справяне с дълбоко вкоренената корупция в армията
която остава ендемична въпреки провежданите повече от десетилетие антикорупционни кампании. По-ранните усилия за справяне с този проблем включваха вкарването на секретаря на Комисията за проверка на дисциплината в Централната военна комисия през 2017 г., след като двама бивши заместник-председатели на тази комисия бяха хванати в корупция. Китайската стратегия за военно-граждански синтез засега, изглежда, не успява да подобри прозрачността във въоръжените сили.

Последните събития показват мащаба на корупцията. Миналогодишната политическа консултативна конференция отне пълномощията на трима ръководители на държавни компании, които предоставят оборудване и технологии, свързани с Космоса и ракетите. Освен това се съобщава, че командирът на Силите за стратегическа поддръжка, както и началникът на отдела за космически системи на тези сили са разследвани. Иронично е, че голям брой висши служители са разследвани именно в Ракетните сили и Силите за стратегическа поддръжка, тъй като и двете организации бяха създадени като ключова част от военните реформи на Си.

Ако погледнем към бъдещето, Си Дзинпин ще продължи да укрепва властовата си база в армията, като лично преразглежда назначенията на висшето военно ръководство и засилва своята антикорупционна кампания. Строгият контрол на държавния лидер над въоръжените сили ще продължи да разпалва борбата за власт сред военните кадри, борещи се да спечелят доверието му, което може да застраши ефективността на неговите реформи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани