Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Адмирал Емил Ефтимов призова: 2,5% от БВП за ускоряване на модернизацията в армията

[post-views]
Адмирал Емил Ефтимов призова: 2,5% от БВП за ускоряване на модернизацията в армията

Така ще наваксаме изоставането във въоръжение и техника

За бюджет за отбрана в размер на 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) в рамките на следващите няколко години настоя началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след представянето на анализа на

Адмирал Емил Ефтимов призова: 2,5% от БВП за ускоряване на модернизацията в армията
Адмирал Емил Ефтимов призова: 2,5% от БВП за ускоряване на модернизацията в армията

състоянието и подготовката на Въоръжените сили

през 2023 г. Пред журналисти адмирал Ефтимов заяви, че инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото. На форума, с който започна традиционната годишна конференция на началника на отбраната, участваха президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската армия, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, ръководители на структури в държавни институции, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма да спре и в близките десетилетия ще се харчи за отбрана, изтъкна пред журналисти адмирал Ефтимов. „Нека бъдем ясни. Помощта за Украйна върви паралелно с модернизацията на Българската армия. Призовавам това да бъде една дългосрочна държавна политика за няколко години, за да можем наистина да бъдем

адекватни на средата за сигурност

в региона”, апелира той.

Адмирал Ефтимов посочи, че по време на анализа е била представена широка проблематика – личен състав, въоръжение и техника, модернизация, бюджет, малки проекти. По думите му, за да се навакса изоставането във финансирането, вече се говори за 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана като минимум. „Но, съгласете се, когато стигнем тези 2%, има техническо, технологично време, това да дава резултат. Румъния харчи 2% от 2017 г. и  сега се вижда колко са напред. Ние, след като сме изостанали, с този авариен план (назован от президента Радев като необходимост за успешното финансиране и развитие на армията – б. р.) не трябва ли за известно време, за няколко години да се вдигне БВП за отбрана, да наваксаме по отношение на въоръжение и техника. Набирането на личен състав е свързано със състоянието на въоръжението и техниката. Младият човек, хората искат да видят съвременни средства, съвременни въоръжение и техника, искат предизвикателство пред техния интелектуален капацитет. А не да ги връщаме в миналото. И да тръгнат процесите”, заяви началникът на отбраната. „Аз говоря за два и половина процента. Затова инвестиционната план-програма, която разработихме в рамките на МО и която е изпратена в парламента, има два варианта – на 2% и на два процента и половина”, допълни адмирал Ефтимов. Тогава след няколко години може пак да паднем на 2%, уточни той.

По думите му, ако има такъв консенсус,

изоставането ще може да се навакса

Това ще се отрази върху хората, върху мотивацията, върху авторитета на България в регионален и международен план, категоричен беше началникът на отбраната. Той посочи, че тази негова позиция е била чута от държавния глава и министъра на отбраната. „Президентът призова цялото общество да обърне внимание на въпросите на отбраната. Министърът е част от изпълнителната власт, той ще отнесе това послание в рамките на изпълнителната власт и във възможностите на бюджета. Трябва да се търсят такива възможности”, заяви адмирал Ефтимов.

Той коментира също кадровото състояние във войската и некомплекта на личен състав. „С моите колеги анализираме обстановката. Обръщаме се към младите войници, към младите офицери – как според тях може военната служба да стане по-атрактивна. Състоянието на въоръжението и техниката и заплащането наистина вървят паралелно. Трябва да предложим и други механизми – социална политика, жилищна политика. Социалният пакет отпадна от Закона за отбраната и въоръжените сили още през 2009 г. Но ние сме в конкуренция на пазара на труда, за да задържим персонал. И както беше подчертано –

без сигурност няма инвестиции

няма развитие. България не трябва да създава вакуум в сигурността”, изтъкна началникът на отбраната.

Той напомни, че страната ни разчита на колективната отбрана в НАТО. „Но член 5 (от Вашингтонския договор – б. р.) е невъзможен без член 3, който казва, че страните, самостоятелно и взаимно подпомагайки се, развиват необходимия отбранителен потенциал. А колективното планиране, специално в променената среда на сигурност, регионалните планове, за които толкова се говори във Вилнюс миналата година, ще се говори и във Вашингтон, изпълнимостта на плановете се базират най-вече върху националните сили за отбрана”, изтъкна началникът на отбраната. И допълни, че за разлика от други страни в НАТО ние сме на фланга. „Трябва да инвестираме в наши способности. Но трябва и да създаваме условия, инфраструктура. Стана въпрос за Кабиле. Трябва да имаме цялата политика по отношение на поддръжката на страната домакин, да създадем условия”, сподели началникът на отбраната.

„И аз поставям въпроса в НАТО: Къде е справедливото разпределение на тежестта? Ние да инвестираме в нашата си армия, да инвестираме в инфраструктура не само в казармена, военна инфраструктура, но и в пътна инфраструктура, която може да бъде ползвана от тези въоръжени сили. Тоест, при определяне на следващи цели по способности ние трябва да сме активни и

да се възползваме от общите фондове на НАТО

Президентът Румен Радев прие гвардейския строй преди началото на конференцията
Фото Красимир ТОДОРОВ

Това, което да се строи като Кабиле, като други райони, да бъде финансирано от НАТО”, заяви адмирал Ефтимов. Според него затова трябва да има яснота по процедурите в НАТО на политическо и военно ниво. „За това работим. Това да не се отрази на целия бюджет за отбрана. Да може нашият бюджет да бъде по-фокусиран върху нашите способности”, обясни адмирал Ефтимов.

Отбраната не е обект и работа само на МО, обществото трябва да създава устойчиви механизми в случай на криза, изтъкна той. И поясни, че в НАТО има политика за устойчивата доставка на критични услуги, за устойчивостта на управлението и вземането на решения. По думите му на тази база по-голяма част от обществото трябва да бъде ангажирана с тази устойчивост, с проблемите на сигурността.

Моето мнение е, че фокусът сега трябва да бъде върху Българската армия. „Да има авариен план, да възстановим способностите на 100 процента и постепенно да въвеждаме такива форми, които да бъдат в допълнение. Те трябва да бъдат насочени към попълване на резерва, на запаса. Тъй като отдавна, откакто е прекратена наборната военна служба от 1 януари 2008 г.,

този мобилизационен ресурс не води подготовка

и не се подмладява. Трябва да намерим такава форма”, заяви началникът на отбраната.

В отговор на въпрос на в. „Българска армия” за цялостното състояние на Българската армия според анализа адмирал Ефтимов каза: „Нямам претенции по отношение на подготовката”. Той поясни, че наред с останалите всекидневни задачи, с участието в мисии и операции армията поддържа и личен състав от около 400 души със стотина единици техника за съдействие на МВР на границата. Увеличеният обем тренировки, придружен с некомплекта наистина поставя под голямо напрежение личния състав, обобщи адмирал Емил Ефтимов.

Президентът Румен Радев: Сигурността е базова ценност в нашето общество

„Много важно е да разберем, че националната сигурност е базова ценност в нашето общество и чрез нея постигаме всички останали цели – икономическо развитие и растеж, както и социална сигурност. Ключов елемент от тази сигурност е да имаме способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав Българска армия (БА.” Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили (ВС) през 2023 г.

Той поздрави военното ръководство за обективния и задълбочен анализ. Всички знаем, че вече 2 години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност, изтъкна държавният глава и посочи основните проблеми на войската, голяма част от които са стояли и в предишния анализ – недостигът на ресурси, технологичната изостаналост, закъснялата модернизация, липсата на личен състав. „Също така прекалено сложните процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция, които изостават далеч зад динамичните промени в геополитическата среда”, допълни той.

По думите му най-големият проблем, който „виси” на дневен ред е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта и, което е особено тревожно – сред офицерския състав. „Затова от миналото лято говоря за необходимост не от екстрени, а за необходимост от аварийни мерки за привличане на кадърни млади хора с качества, за техните високопрофесионална подготовка, мотивация и задържане във ВС. Това е първостепенната задача не само на ръководството на МО. Необходими са законови промени, ресурси и сериозни инвестиции, най-вече в хората”, изтъкна държавният глава.

В последните години говорим само за проектите за модернизация, но най-важното са хората, посочи той. Трябва да има много сериозна политика – като започнем от заплащане, жилищна политика, много по-добри условия на труд, условия за професионално или кариерно развитие и най-вече мотивация на хората, категоричен беше държавният глава Румен Радев. Той допълни, че воля и високо ниво на амбиция в професионалното и политическото ръководство на МО има, но нещата са сложни и са на различни нива в държавата – и на законодателно ниво, и в изпълнителната власт, в местната власт и др. институции.

„Един пример – очаквам повече и по-голяма активност от реализация на т. нар. малки или нискобюджетни проекти. Наред, разбира се, с големите проекти за модернизация, които остават приоритет, много важно е ние да следим какво става и на бойното поле в Украйна. Виждате масово навлизане на евтини дронове, безпилотни системи, които човек може да придобие от магазинната мрежа, но с подкачен боеприпас към тях стават едно високоефективно оръжие, което унищожава танк за милиони евро”, каза президентът. Той изрази надежда, че в това отношение българският отбранителен бизнес и българската наука да се срещнат, за да придобие войската такива способности бързо.   

Министър Тодор Тагарев: Проблемите остават и заедно трябва да ги решаваме

Искам да поздравя адмирал Ефтимов и военното ръководство за подготовката на тази конференция, каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев. По думите му докладът е бил много изчерпателен, обективен, не особено оптимистичен. „Разбира се, има оптимистични елементи в него – повишаването на бюджета, заплати и някои други въпроси. Но проблемите си остават и ние заедно трябва да решаваме тези проблеми в бъдеще. Да, има редица проблеми – и такива, които са свързани с ограничаващо, или поне такова беше изразеното мнение – законодателство, и в механизмите за управление вътре в МО, и съответните резултати, които постигаме или не постигаме, един от които е свързан с некомплекта на личен състав. И това наистина за мен в перспектива е може би най-сложният въпрос, който трябва да решаваме”, поясни Тодор Тагарев.

Той каза, че много страни от НАТО са вдигнали значително бюджетите си за отбрана. „По-сложният въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове. И ако ние наложим на този проблем вътрешни срокове с процедури, които отнемат, да кажем, две години, просто не се знае кога бихме могли да придобием такова нужно ни въоръжение”, обясни министърът на отбраната. Той изрази очакването си да се удължи срокът за стратегическия преглед на отбраната, „тъй като проблемите са изключително сложни, един от които е свързан с хората в отбраната. Друг е свързан точно със системата за отбранителен мениджмънт – да видим как може да работи по-добре и да е по-адекватна на проблемите, които имаме да решаваме днес”.

Попитан дали ще внесе нов проект за закон за обществените поръчки в системата на отбраната, министър Тагарев отговори: „Има такова предложение, но то трябва да бъде обсъдено много внимателно. Обсъжданията ще продължат в следващите дни, сред военното ръководство основно, след което ще го погледнем и ние, за да видим за какво става въпрос, какви са ограниченията. Моето лично мнение е, че Законът за обществените поръчки (ЗОП) е достатъчно гъвкав тогава, когато става въпрос за особен тип поръчки за сигурността и отбраната”.

По думите му единственият проблем към момента е включването в многонационални проекти за придобиване на определени способности – тогава, когато няколко страни се събират заедно и се договарят. „Тогава е ясно, че те няма да действат по нашия ЗОП, а по някаква друга логика. Но ще анализираме и ще направим предложение и за законови промени, ако това се наложи”, заяви министърът на отбраната.

Новата реалност: Изострено стратегическо противопоставяне

Новата реалност днес се отъждествява с изострено стратегическо противопоставяне, което извежда на преден план множество предизвикателства пред колективните и националните сигурност и отбрана. Това каза адмирал Емил Ефтимов при откриването на годишната конференция на началника на отбраната. В момента Алиансът и демократичният свят е изправен пред най-опасната и непредвидимата среда за сигурност от времето на Студената война, поясни той. „Най-важната фундаментална задача на НАТО за ефективна защита и отбрана на територията на съюзниците в унисон с член 5 от Вашингтонския договор придобива още по-голямо значение. Единството, солидарността и сплотеността на страните – членки на Алианса, се явяват основният център на тежестта ни”, изтъкна началникът на отбраната. Той припомни, че преди член 5 от Вашингтонския договор стои член 3, в който е записано, че за по-ефективното постигане на целите на договора държавите членки самостоятелно или съвместно поддържат и изграждат своя индивидуален или колективен капацитет за отговор на въоръжено нападение. В тази връзка избрах темата на конференцията – „Предизвикателства пред националното планиране, провеждане и осигуряване на операциите в контекста на съюзническите планове за отбрана”, поясни адмирал Ефтимов.

Той съобщи, че във форума ще вземат участие представители от командната структура и структурата на силите на НАТО. „Наш гост е началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на Алианса адмирал Йоахим Рюле, а по видеоконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката на Съвместното командване на силите в Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и началникът на щаба на Корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-майор Георгиос Калампокас”, каза адмирал Ефтимов.

По думите му фокусът на конференцията е поставен върху необходимите способности на нашите Въоръжени сили за планиране, водене и осигуряване на операциите в контекста на изискванията на Алианса и поставените задачи по възпирането и отбраната в нашия регион. „За да осигурим изпълнението на концепцията за възпиране и отбрана и колективната сигурност, трябва да имаме синхронизация между съюзното и националното планиране, осигуряването на достатъчно сили и условия за допълнително развръщане, особено в сухопътния домейн. Ще търсим предложения и отговори по редица въпроси, произтичащи от съюзните планове за отбрана в почти всички домейни на съвместните операции”, заяви адмирал Ефтимов. Той обобщи, че  инвестициите в сигурността са фундаментални за функционирането на всички социално-икономически сфери. Колективната отбрана е най-ефективният механизъм, позволяващ справедливо разпределение на тежестите между съюзниците и осигуряващ устойчиво развитие на страните членки, категоричен беше началникът на отбраната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани