Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Небесният рейнджър“ срещу рояци дронове

[post-views]
„Небесният рейнджър“ срещу рояци дронове

Бурното разпространение на автономните летателни апарати и  интелигентните боеприпаси във военната област предизвика появата на нови системи за противовъздушна отбрана. Такава нова високотехнологична система е германската бронирана осемколесна машина, наречена Sky ranger („Небесен рейнджър”). Тя е предназначена главно за борба срещу рояци от дронове. „Небесният рейнджър“ е оръдеен купол, оборудван с 30-мм автоматично оръдие, ракети за противовъздушна отбрана с малък обсег и високоенергиен лазер. Той действа в Украйна още преди публичното му представяне. Системата Sky ranger (оръдеен купол – бронирана колесна машина) се причислява към мобилния арсенал за противовъздушна отбрана.

NBS C-RAM (MANTIS) Oerlikon Sensor System Oerlikon Revolver Gun BFZ (Bedien- und Feuerleitzentrale)

След края на Студената война в много от западните въоръжени сили зенитните системи бяха извадени от употреба. Но през последното десетилетие нещата в геополитическата ситуация се промениха. Появата на все по-сложна смесица от дронове, автономни летателни системи и интелигентни боеприпаси предизвика необходимостта от създаването на ново поколение зенитни системи за противодействие на заплахите от въздуха.

Системата Sky ranger 30 HEL се появи като хибридно решение за противодействие на нововъзникващите заплахи от въздуха и като важен елемент от модерната противовъздушна отбрана. „Небесният рейнджър“ е предназначен да осуети пълния спектър от бъдещи въздушни заплахи. Става дума за система, която комбинира взаимодействието между 30-мм автоматично оръдие, управляеми ракети и високоенергиен лазер (HEL). Крайният резултат е уникална и високоефективна комбинация за отразяване на въздушни заплахи. В комбинацията участва и набор от сензори, което дава възможност на системата автономно да наблюдава въздушното пространство и да избира подходящото оръжие за отговор на заплахата. „Небесният рейнджър“ може да защитава военни колони или стационарни обекти като военни бази, летища и критична инфраструктура. Системата е съчетание от безпилотния купол и 30-мм автоматично оръдие, монтирано върху германската многоцелева колесна бронирана машина „Боксер“.

Лазерната оръжейна станция е вградена в купола и служи като платформа за електрооптичните сензори. Станцията проследява целите автоматично и ги неутрализира с лазерен лъч.

Автоматичното револверно оръдие произвежда 1200 изстр./мин. и се счита за най-доброто в света от този калибър. Програмируемите боеприпаси, които оръдието използва, дават възможност да се поразяват и най-малките цели. Управляемите ракети увеличават оперативната гъвкавост на системата и обсега ѝ на действие. Лазерната оръжейна станция като начало постига мощност на лазерния лъч до 20 кВт, но в бъдеще тази технология ще може да достигне мощност до 100 кВт. За първи път системата „Небесен рейнджър“ и способността й за борба с дронове беше показана в Швейцария приблизително преди две години и предизвика голям интерес сред експертите.

Оръдейният купол тежи 2,5 т и може да бъде монтиран върху колесни бронирани платформи 6х6 или по-големи верижни бронирани машини, за да ги защитава срещу самолети, хеликоптери и дронове. Управляемите ракети на системата се използват за справяне със заплахи на малка височина. С набора от радари, видеокамери, лазерни далекомери и инфрачервени сензори „Небесният рейнджър“ проследява цели във въздуха в радиус от 360 градуса и на разстояние 20 км. Оръдието може да се насочва нагоре под ъгъл 85 градуса. Носи запас от 252 патрона. Използва 30-мм боеприпаси за въздушен взрив, които съдържат 160 волфрамови цилиндърчета, всяко с тегло от 1,25 г, като общото им тегло е 200 г. Тези амуниции действат много изтънчено, тъй като са програмирани да се взривят като смъртоносен метален конус, точно преди да достигнат целта. Системата притежава лека картечница и може да изстрелва димни гранати. Управляемите ракети за ниски цели достигат обхват до 10 км. „Небесният рейнджър“ ще получи и система за водене на електронна война.

Нови ракети прехващачи за противовъздушна отбрана

В армията на САЩ в периода 2025–2027 г. ще се въвеждат нови зенитноракетни комплекси с ракети прехващачи на най-опасните заплахи от въздуха като светкавично връхлитащи свръхзвукови крилати ракети, балистични ракети от голям калибър и дронове от различен клас.

В набора от изисквания за новите системи, които трябва да уплътнят системата за противовъздушна отбранар се вписва с параметрите си израелската ракета прехващач „Тамир“, използвана от  системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“. Този тип системи са предназначени за противодействие на ракети с малък обсег и на 155-мм артилерийски снаряди с обсег до 70 км. Те работят денем и нощем при всякакви метеорологични условия. В състояние са да реагират на множество заплахи едновременно.

Радарът на системата засича изстрелването на противниковата ракета и проследява нейната траектория. След това изчислява точката на въздействие според получените данни и определя дали целта е заплаха за определена зона. Ако е заплаха, се изстрелва ракета прехващач, която да унищожи идващата ракета, преди да е достигнала зоната на удара.

Автономна летателна система води електронна война

Морската пехота на САЩ иска в близко бъдеще да използва като платформа за водене на електронна война реактивния стелт дрон  XQ-58 „Валкирия“. Задачата е „Валкирия“ да заработи успешно заедно с пилотирания изтребител F-35 и с други дронове. Базовите качества на дрона включват съвместни мисии с пилотиран изтребител, разузнаване и стрелба. Новите му способности включват още и поддържане на канал за връзка между изтребителите F-22 и F-35.

Сдвояването на „Валкирия“ с изтребителя  F-35 е напълно логично и директно е в подкрепа на високо риоритетната работа на морските пехотинци. Дава възможност те да работят гъвкаво и ефективно в крайно отдалечени и опасни райони, което се нарича „експедиционни напреднали базови операции“. „Валкирия“ стартира от метална конструкция с малки реактивни двигатели и каца с парашут след изпълнение на задачата. Може да работи на места без летище. Дронът може да носи малки дронове и оръжия или в оръжейният му отсек да има гориво и система за водене на електронна война.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани