Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Противотанкова ракетна система пробива над метър дебела броня

[post-views]
Противотанкова ракетна система пробива над метър дебела броня

Светът знае за „Джавелин“, но почти не е чувал за противотанковия ракетен комплекс „Стугна – П“, с по-ранно наименование „Скиф“. Комплексът е разработен от украинската отбранителна индустрия и притежава обхват от 100 до 5000 метра. През нощта обхватът му е до 3000 м. Поразява еднакво успешно танкове, БТР-и и бетонни укрепления. Полетното време на ракетата за максималния обхват на комплекса е до 15 секунди.

Ракетният комплекс Stugna-P е предназначен да поразява тежки танкове, противотанкова артилерия, съвременни бронирани машини с комбинирана, непълна или монолитна броня, включително и с експлозивна реактивна броня, независимо дали са в покой или в движение. Комплексът може да се използва и срещу складове с боеприпаси и танкове в окопи. Освен това комплексът е в състояние да унищожава и бавно летящи въздушни цели на малки височини. Системата с лазерно насочване има обсег до 4000 м и може да пробие броня до 800 мм. Тази противотанкова ракетна система работи при температури от -40 до +50 градуса по Целзий, тоест и при силни студове и големи горещини.

Ракетата „Стугна – П“ е в състояние да унищожава стационарни и мобилни бронирани цели, защитени от най-съвременна композитна и експлозивна броня. Тя е подходяща за използване и като „земя – земя“, и като „земя – въздух“, което означава, че може да сваля дронове и хеликоптери. Системата прави впечатление с простотата на дизайна си. Както тръбата за изстрелване на ракетите, така и системата за управление на огъня са монтирани на малък стабилен триножник. Системата за управление на огъня представлява 15-килограмова кутия за насочване, комбинирана с термовизионна камера. Термокамерата се предлага като допълнителна опция за операторите.

Пусковата установка на „Стугна – П“ се състои от триножник, ракетен контейнер, устройство за насочване и компютър, използван за всички операции за стрелба. Това позволява на оператора да управлява дистанционно пусковата установка от безопасно разстояние до 50 м. Лазерната прицелна система може да се използва в дневни и нощни условия с обхват от 50 до 5000 м. Тя има тегло 17,2 кг и разполага с телевизонна система за наблюдение и насочване, лазерен далекомер, лазерна система за насочване и система за управление на оста на ракетата.

Противотанковият ракетен комплекс „Стугна – П“ може да изстрелва 130-милиметрови и 152-милиметрови управляеми ракети. Това дава възможност за избор на операторите, като например 152-милиметровата ракета  RK-2M-K има заявена способност за пробиване на броня до 1100 мм, която е зад експлозивна реактивна броня. Това означава, че ракетата може да пробие бронята на всички по-известни танкове в света.

Самите ракети могат да бъдат оборудвани с различни бойни глави. Ракетата „Стугна – П“ използва полуактивно лазерно насочване и благодарение на тандемната си кумулативна бойна глава е в състояние да пробие реактивна броня с дебелина 800 мм. Полуактивното лазерно насочване означава, че някъде далече отстрани или отгоре лазерен лъч посочва точката, където се намира целта за поразяване. По този начин ракетата „вижда“ целта и я намира точно. Особеното при тандемната кумулативна бойна глава е, че при нея се получават два последователни взрива и разтопен метал с температура десетки хиляди градуси пробива и най-дебелите брони.

Тази ракета може да поразява цели на дистанция от 100 до 5000 м, като при нея времето за полет при максималната далечина не надвишава 14,3 секунди. Ракетата е дълга 1360 мм и тежи 29,5 кг.

„Стугна – П“ се управлява от лаптоп-таблет, комбиниран с контролен панел, с монтиран джойстик и плосък екран, който помага за насочването на ракетата. Операторите могат да избират между два режима на стрелба за поразяване на цели: ръчно насочване и режим „стреляй и забрави“. Идеалната организация за развръщането на „Стугна – П“ е екип от трима души. За пренасянето на противотанковия ракетен комплекс екипът използва специални раници.

 Дрон с еднопосочен билет

AQV-100 “Scalpel“ е малък, но смъртоносен атакуващ дрон. Една доскоро непозната малка американска компания, произвеждаща състезателни дронове, излезе от „стелт режима си на поведение“ и заедно с един бивш инженер от украинското конструкторско бюро „Антонов“ създаде опасния „Скалпел“ като му постави противотанкова бойна глава. Дронът излита, поразява и не се връща. Затова експертите казват, че това е „дрон с еднопосочен билет“.

AQV-100 „Скалпел“ е импровизирана версия на състезателен дрон, но впоследствие се оказва много ефективно оръжие. Още през миналата година украинците получават първите образци на импровизираната версия и се оказва, че те са достатъчно мощни, за да носят бойна глава. Най-вероятно в скоро време тези опасни малки „Скалпели“ ще се произвеждат на място. Освен ефективността им, и тяхната цена е много привлекателна. Най-модерните преносими противотанкови системи с управляеми ракети струват около 180 000 долара, като цената на една ракета е над 70 000 долара,  а „Скалпелът“ струва само 1000 долара. Освен това той може да бъде изстрелян далече от полезрението на противника, да кръжи във въздуха, да локализира целта и да атакува. Освен това дронът дава на оператора добър изглед и около целта. Това дава възможност за промяна или прекратяване на мисията, или за атакуване на друга цел. При „Скалпел“ е много по-малка вероятността от жертви от „приятелски огън“ или „съпътстващи щети”. Носи бойна глава с тегло 2,5 кг и може да лети със скорост над 100 км в час.

Малък наземен робот носи големи бомби

Най-новото творение на украинската отбранителна индустрия е един малък наземен мобилен робот-камикадзе, наречен „Ratel S“. Предназначен е да нанася прецизни удари по вражески цели от безопасно разстояние. Носи бойни глави, противотанкови мини или бомби.

Основната му характеристика е възможността на операторите да взривяват дистанционно вражески танкове или укрепления от сигурно място, гарантирайки безопасността на военния персонал.

Роботизираната платформа развива максимална скорост от 24 километра в час и има обхват до 6 километра. Може да работи непрекъснато до 2 часа без  презареждане. „Ratel S“ успешно завърши полеви изпитания и сега е в серийно производство.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани