Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Тактическа колесна машина се променя от 6х6 на 4х4

[post-views]
Тактическа колесна машина се променя от 6х6 на 4х4

Бронираните тактически превозни средства, предлагани на американската армия, осигуряват превъзходна маневреност и висока проходимост по най-тежки пътища и терени. Най-новото поколение тактически машини са предназначени и за осигуряване на мобилността на пехотата, обезвреждане на експлозиви и боеприпаси, логистика и мисии за изстрелване на ракети.
Поддръжката е футуристична и осигурява автоматична диагностика на всички бордови системи на машината. Бронираните тактически колесни машини се комплектоват 4х4 или 6х6 в зависимост от мисията. Могат също така да бъдат въоръжени с картечници 12, 7-мм и 7, 62-мм, с 40-мм автоматични гранатомети, със 105-мм оръдие и 81-мм немска минохвъргачка.

Четириколесна Extenda

Разработването на колесна бронирана машина от следващо поколение се счита за изключително трудно в света на военните индустрии. Британска отбранителна компания отиде още по-далеч в новите технологични решения и създаде комбинирана бронирана машина, съчетавайки два типа колесни превозни средства с висока мобилност и уникална кабриолетна платформа. Машината стана известна с наименованието HMT Extenda.
Модулният дизайн на Extenda позволява уникалната възможност за конфигуриране на автомобила като 4-колесен и 6-колесен чрез просто добавяне или премахване на трети заден мост. Решението е гениално според експертите. Преконфигурирането може да се извърши за броени часове, като се използват стандартни инструменти за военни работилници и оборудване за повдигане. Философията за модулния дизайн на Extenda означава, че компанията предлага и други машини с набор от опции за конфигурация, включително модули за различни мисии и нива на защита. HMT Extenda Mk2 е преминала през много строги процеси на тестване и валидиране. Освен изпитанията във фирматамашината е изминала и 12 500 км по австралийски пътища и тежки терени. Усъвършенстваната система на окачване позволява машината да увеличи брутното си тегло с 1500 кг, а местата за сядане на основния екипаж да станат от четири на шест. Може да премине брод с дълбочина един метър и да се движи успешно по насрещни наклони от 60 градуса. До този момент HMT Extenda Mk2 се ползва от армиите на Австралия, САЩ, Норвегия, Дания, Великобритания, Нова Зеландия и Естония.

Шестколесна Extenda с тежка и лека картечница


Екипажът е от трима души. Машината 6х6 има дължина 7,04 м, а машината 4х4 е дълга 5,93 м и висока 2,44 м. Ширината е 2,05 м. Брутното тегло на машината 4х4 е 7600 кг, а на 6х6 – 10 500 кг. Версията 4х4 носи 2100 кг полезен товар, а версията 6х6 – 3900 кг. Машината се задвижва от 6,7-литров дизелов двигател с мощност 180 к. с. Бордовото оборудване се захранва от 24-волтова електрическа система. Максималният просвет е 485 мм. Extenda 4х4 има максимална скорост 120 км/ч и максимален пробег до 700 км, а максималният пробег на версията 6х6 е 800 км.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани