Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Възстановяват обучението на полевия лагер на полигон „Марково“

[post-views]
Възстановяват обучението на полевия лагер на полигон „Марково“

Условията ще са максимално близки до бойните, за да се постигнат образователните цели

1 (42)До края на месеца предстои да ни бъде предоставен дрон, с който ще се извърши заснемане на полигон „Марково“. Това ще бъде картографско заснемане. До момента сме направили заснемане по проект с една частна фирма, с която имаме споразумение да работим в тази посока. Това ще подпомогне дейността и обучението на курсантите, за да се ориентират те по-лесно в обстановката, преди още да излязат на полигона. Така те ще знаят предварително, къде ще се намират техните позиции, къде ще се намират целите. Имат и стрелби, които не са с право мерене, а се извършват от закрита позиция. Тогава курсантите ни нямат пряка видимост към целта и това ще им помогне да разберат в крайна сметка, в каква посока се намират самите цели. Заснемането ще окаже силно влияние и върху процеса на оценката на осъществената стрелба, която е била извършена по определените и предвидени за процеса на обучението цели“. Това заяви деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен, при НВУ „Васил Левски“, полк. доц. д-р инж. Дилян Димитров.

Стана ясно също, че предстои и възстановяване на обучението и полевия лагер, който се организира за артилеристите на полигон „Марково“ край Шумен. Когато излязат за една седмица обучаемите през цялото време ще се намират на полигона по време на бойните стрелби. Те ще излизат в понеделник и ще се прибират в петък. На място предстои да бъдат осигурени и възможности за настаняване и хранене на курсантите на самия полигон.
Новите елементи в образованието на курсантите артилеристи са симулациите, които до голяма степен създават в тях психологическата готовност преди да излязат на полигоните. Те трупат практически опит по разкриване на цели и техните демаскиращи признаци, също и по способите за определяне отклоненията от целите или от центъра на целта за груповите цели. Те ще могат да определят корекции, съгласно апарат, който се използва при воденето на прострелката. Така ще могат да коригират и огъня си. 
„Обща тенденция в нашите зрелостници е това, че младите хора не искат да продължават образованието си в области и специалности, където има математика. Това малко ги плаши, а в артилерията има доста математика, която просто трябва да се използва за определяне на корекции, за пресмятане на изходни данни и други“. Това каза бившият декан на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен полк. инж. проф. д-р Сашо Евлогиев, понастоящем преподавател в катедра „Артилерия“. 3 (23)
Стана ясно, че влезлите по успех във факултета в Шумен са хора мотивирани, които имат наистина интерес и желание да учат и да станат офицери артилеристи. 
„Според мен, огневата мощ на Сухопътните войски това е артилерията, защото ние разполагаме с най-мощните огневи средства, с които можем да осъществяваме огнева поддръжка на нашите сухопътни формирования и на сухопътния компонент от най-голямо разстояние. В тази връзка мисля, че на Българската армия е необходима все повече и повече модерна артилерия. Опитът показва, че делът на ракетните войски и артилерията винаги е в много пъти по-голям, отколкото на ВВС или на други огневи средства. За мен една армия е много по-мощна, ако тя има мощни сухопътни войски. На тази база огневият потенциал на сухопътния компонент или на определена групировка е много по-важен и много по- опасен ако е противник. Тоест трябва повече средства да се заделят за сухопътния компонент и в частност за огневата мощ на ракетните войски и артилерията“, подчерта полковник Евлогиев. 
По думите на бившия декан на факултета трябва да се обърне особено внимание на новите системи за определяне местоположението на целите за разузнаване и определяне на техните координати. Това са безпилотните летателни системи, които все повече и повече заместват техническите средства за разузнаване и навлизат все по-широко в практиката. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани