Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Терористичен акт e причината за самолетната катастрофа в Египет

[post-views]

ruski_samolet_katastrofa_egipetРуският премиер Дмитрий Медведев не изключи вероятността катастрофата с пътническия самолет в Египет да е причинена от терористичен акт. Изказването на Медведев се смята за първото официално признание на руското правителство, че самолетът е свален от поставена бомба на борда.
Великобритания и САЩ първи алармираха, че катастрофата с руския самолет е терористичен акт. Москва и Кайро, които водят разследването, са категорични, че подобни заключения са прибързани.
Американското разузнаване, което е прихванало руска комуникация, твърди, че и руските служби подкрепят версията за атентата, но засега отказват да го признаят публично.
Отделно американски правителствените източници твърдят, че и Египет и Русия са отказали помощ от ФБР при разследването на катастрофата.
Основната версия около трагедията, при която загинаха 224 души, е че служител на летището в египетския курорт Шарм ел Шейх е планирал бомбата на борда на самолета, преди да излети за Санкт Петербург.
Независимо, че Русия отказва да обяви официално причините за инцидента, решението на Москва да прекрати всички полети за и от Египет подкрепя версията за атентат.
Припомняме, че непосредствено след катастрофата египетската ислямистка групировка Синайски полуостров, която симпатизира на ИДИЛ, пое отговорността за терористичния акт.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани