Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Иде броневикът родно производство

[post-views]
Иде броневикът родно производство

bronorana kola 1Новите бойни бронирани машини, с които ще бъдат оборудвани Сухопътните войски (СВ), може се строят у нас. Броневиците може да бъдат съвместно производство с чужда компания. Това стана ясно по време на международна конференция във Военната академия „Г. Ст. Раковски“ преди дни. 
Форумът, в който участва и министърът на отбраната Николай Ненчев, дискутира nen4ev

въоръжението и екипировката

на СВ за изпълнение на целите на способности и за националната отбрана. Организатори бяха Командването на СВ и Асоциацията на СВ на България.

В докладите на конференцията бяха разгледани нуждата от модернизация и превъоръжаване на най-големия вид Въоръжени сили, спецификата на унифицираната колесна бронирана платформа за новата бойна бронирана машина на СВ, тенденциите в развитието на този тип техника по света. Представени бяха и презентации на водещи компании от отбранителния бизнес.

Предстоящото оборудване на СВ с нова колесна бойна бронирана машина е част от Програма 2020, с която ще се извърши модернизация на българските ВС. „Давам си сметка, че документът е амбициозен, особено във финансов план. Без неговата реализация обаче няма да бъде преодолян процесът на деградация на отбранителните способности и да бъде прекратена веднъж завинаги зависимостта на въоръжените ни сили от страни извън НАТО и ЕС, каза при откриването на форума министър Ненчев. И допълни: „Нека го кажа ясно – исканото увеличение на бюджета за отбрана не е самоцел. Това е 

единственият възможен начин

bronirani koli 2да гарантираме националната си сигурност“.

Оставам длъжник към Сухопътните войски, те заслужават много повече от това, което сме направили, но и оставам с надеждата, че ще направя така, че всички вие да бъдете удовлетворени, време е за действие, обърна се министърът към залата.

До края на март големите модернизационни проекти ще бъдат внесени в Министерския съвет, заяви Ненчев пред журналисти. Няма никакво забавяне от наша страна както проектът за многоцелевия самолет, така и проектът за двата патрулни кораба, и, разбира се, машините за СВ, от които имаме изключително голяма нужда, ще бъдат внесени в следващите няколко дни в Министерския съвет, обеща той. И напомни, че проектите са с уредена документация, а средствата за тях са залегнали в бюджетната рамка.

Задължително условие в процедурата, която ще стартира, е новата бойна машина за СВ да е съвместно производство с български фирми, каза командирът на СВ генерал-майор Андрей Боцев, в отговор на въпрос на в. „Българска армия“. „Ще държим както самата бойна машина да е съвместно производство, така и цялото оборудване по нея – да участват колкото е възможно повече български фирми. Знаете, че това се отнася до нашата икономика, това са работни места, икономически ефект ще има“, посочи той. По думите му така машината 

ще бъде много по-евтина

bronirani koli 3като при това у нас ще бъде и логистичното осигуряване, обучението, поддръжката, ремонтните дейности. Това е най-реалният вариант да се случи, изтъкна генерал-майор Боцев.

По думите му става дума за проект на стойност около милиард лева, който ще се изпълнява 6-7 години. С него на СВ ще се осигурят около 250 машини за три батальонни бойни групи. „Това са първоначални прогнозни цени. Ако се направи съвместно производство, машината най-вероятно ще е на по-ниски цени“, поясни генерал-майор Боцев. Според него, предстои да се закупи нова техника, с която да се модернизират родовете войски в СВ – противовъздушната отбрана, артилерията, инженерните войски, разузнавателните войски, химическите войски. „Всичко това подлежи на модернизация. Техниката ни е 40-50-годишна. Но най-важна за момента е платформата на бойната машина“, обобщи командирът на СВ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани