Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Славчо Велков: ДАЕШ е глобален проблем за сигурността

[post-views]
Полковник Славчо Велков: ДАЕШ е глобален проблем за сигурността

SLAVCHO VELKOVКато специалист по борба с тероризма полковник Славчо Велков направи обширен преглед пред офицерите на проблемите със сигурността на Европа на фона на заплахите от страна на „Ислямска държава“ и най-вече на засилвашия се радикален ислямизъм. Той обясни посланието на последните терористични актове в Брюксел като политически тероризъм. Терористичните актове той определи както като послания, така и като отмъщение. 
Славчо Велков заяви, че е време от създаване на единна европейска политика по противодействие на тероризма. Включително – с мерки, които най-вероятно ще ограничат демокрацията за сметка на сигурността.  
Пред в. „Българска армия“ и камерата на ВТК полк. Велков не изключи и България да представлява мишена за терористична заплаха, като припомни, че преди атентатите в Брюксел в хотела в Мали, където наш екип военни медици работи в рамките на европейската военнотренировъчна мисия, имаше терористично нападение. Защото информация за пряка заплаха срещу България няма, но заплаха има, и националната ни система за сигурност трябва да използва даденото ни време, за да може да минимизира риска от подобни атаки. Най-вече в направление на разузнавателните органи, които първи долавят признаците за терористична опасност. За да се работи по превенцията, а не по ликвидиране на последствията от терористични актове, като в Париж и в Брюксел. 
Длъжен съм да споделя, каза полк. Велков, само на базата на анализ на средата за сигурност, че ни очаква горещо европейско терористично лято. Защото едно от определенията за тероризма е, че е война по време на мир и война без край. Да не забравяме, че от военна групировка „Ислямска държава“ бързо се превърна в идея и влезе в битка за сърцата и умовете на хората, най-вече на територията на Европа. И не може да бъде унищожена само с военна сила, защото сега се предислоцира към Либия, вратата към богатите на енергоносители на Африка. На света й е нужна обща битка, защото Брюксел показа, че „Ислямска държава“ не е регионален, а глобален проблем за сигурността, обобщи полковник Велков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани