Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Венецуела на прага на гражданска война

[post-views]
Венецуела на прага на гражданска война

protesti-venecuelaОпозицията във Венецуела призова гражданите да залеят улиците на страната, след като управляващите забраниха всякакви демонстрации, които могат да смутят изборния процес в неделя. На 30 юли народът ще гласува на референдум предложението на президента Николас Мадуро за свикване на Учредително събрание, което да промени Конституцията.
Затвор от 5 до 10 години грози всеки, който дръзне да наруши разпоредбата на правителството, заяви министърът на вътрешните работи на Венецуела Нестор Реверол. Въпреки наложената забрана, 48-часовата общонационална стачка продължава. Във втория ѝ ден, при сблъсъците между протестиращите и полицията бяха убити четирима души.
Опозицията определи действията на властта като път към явна диктатура, срещу която е решена да се бори.

Фреди Гевара – заместник-председател на парламента във Венецуела

„Ние сме мнозинство, на наша страна е международната общност, имаме право и няма да се откажем. Затова няма да овладеем само Каракас, а ще овладеем цяла Венецуела. Нека цялата страна излезе по улиците, за да припомним, че няма да коленичим, а ще се борим.“

Ако бъде свикано Учредително събрание, то ще замени действащия парламент, който е в ръцете на опозицията. При закриването на предизборната си кампания Мадуро предупреди противниците си да се откажат от бунта.
Едновременно с вътрешните размирици, се влошава и международното положение на Венецуела. След като вече наложи санкции, Вашингтон разпореди семействата на американските дипломати да напуснат Каракас преди вота в неделя.

Най-ново

Единична публикация

Избрани